środa, 26 kwietnia 2023

Klopsiki w musztardowym sosie


 Przepisów na klopsiki na blogu jest już kilka, bardzo je lubimy. Takie klopsiki czy pulpeciki jak niektórzy nazywają, to doskonały sposób na wykorzystanie mięsa mielonego w inny sposób niż tradycyjne kotlety mielone. Dziś zapraszam na delikatne klopsiki w musztardowym sosie. Bardzo pyszne i proste w wykonaniu. Doskonale smakują podane z ziemniakami, ryżem, kaszą czy makaronem. Polecam :)

Składniki 
na klopsiki
- 500g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 duży ząbek czosnku
- majeranek
- kminek mielony
- sól, pieprz
- olej
na sos
- 1 cebula dymka
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
 
Wykonanie
 Mięso mielone przekładam do miseczki, dodaje do niego całe jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę mannę, majeranek i sól. Mieszam najpierw łyżką, a potem dokładnie wyrabiam rękoma na jednolitą masę. Z masy formuję małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, podsmażam pulpeciki  na rumiano ze wszystkich stron. Do podsmażonych klopsików dodaję pokrojoną w kosteczkę cebulę. Podlewam gorącą, przegotowaną wodą, tak aby były do połowy przykryte i duszę ok. 12-15 minut. Po tym czasie pulpeciki wyjmuje na talerz, do pozostałej zawartości na patelni dodaję wymieszaną mąkę z wodą i obie musztardy. Sos dokładnie mieszam, doprowadzam do wrzenia i gotuję na wolnym ogniu ok 3 minuty (mieszając). Doprawiam do smaku sosem sojowym, majerankiem, solą i pieprzem. Do gorącego sosu przekładam klopsiki, chwilę podgrzewam.
 
Klopsiki podałam z ziemniakami puree  w jednej wersji z buraczkami z jabłkiem klik, w drugiej z kapustą zasmażaną z boczkiem klik 

Smacznego :)







1 komentarz:

  1. Jak ja dawno nie jadłam takich pulpecików. Palce lizać. Dziękuję za przepis. Spokojnej nocy

    Kasia Dudziak

    OdpowiedzUsuń