środa, 19 maja 2021

Kotlety z indyka w marynacie jogurtowo - cytrynowej

  Niezwykle soczyste, kruche i delikatne kotlety z indyka w marynacie jogurtowo - cytrynowej. Niby zwyczajne kotlety, a jednak o wiele smaczniejsze. Dzięki dodaniu do marynaty soku z cytryny, mięso szybko kruszeje, nie potrzebuje długiego leżakowania w marynacie. Wystarczy pół godziny w chłodnym miejscu i mamy pewność, że kotlet będzie aromatyczny i soczysty. Ja swoje dzisiejsze przygotowałam z fileta z indyka, ale każde inne mięso, czy kurczak, czy wieprzowina będzie równie smaczne. Polecam :)

Składniki
- 500g fileta z indyka
- 2 małe jajka 
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki ( u mnie po łyżce soku z cytryny i limonki LIMMI )
- 1 łyżeczka domowej wegety lub innej ulubionej przyprawy do mięs 
- 1/2 łyżeczki czosnku mielonego
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki ( może być suszona)
- 1 szklanka bułki tartej 
- olej do smażenia
 
Filet z indyka kroję w plastry, delikatnie rozbijam tłuczkiem. W misce mieszam rozbełtane jajka z jogurtem, dodaję sok z cytryny i limonki, pietruszkę i przyprawy. Do mieszaniny przekładam mięso i odstawiam do lodówki na pół godziny. Po tym czasie kotlety panieruję w bułce tartej, smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. 
Smacznego :)







Poniżej podaję przepis na marynatę majonezową :
 
 

17 komentarzy:

  1. Smaczne i zdrowe, często jadam mięso z indyka. ;) Fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też marynuję tak kotlety z indyka, mięso zdrowsze od piersi z kurczaka. Pędzę do kuchni gotować obiad, pozdrawiam🌞

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za propozycję na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie wypróbuję przepis :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam dla rodziców kilkukrotnie... zachwalali wychwalali :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja mama w takiej marynacie robiła ostatnio pałki z kurczaka. PYCHA :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo smakowicie. Chętnie kiedyś wypróbuję ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczne, takie marynowane mięsko jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jadłam nigdy kotletów w takiej marynacie, z chęcią bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie tradycyjne obiadki!

    OdpowiedzUsuń