czwartek, 27 maja 2021

Rolada szpinakowa z łososiem


 Bardzo długo zwlekałam ze zrobieniem tej rolady.  Myślałam, że jej przygotowanie zajmuje dużo czasu i jak mi nie wyjdzie, to zmarnuje nie dość co składniki, to jeszcze czas. Teraz już wiem, że myliłam się. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem jest naprawdę bardzo prosta i w miarę szybka w wykonaniu. Śmiem twierdzić, że nie ma prawa się nie udać i uda się każdemu. Jeśli lubicie takie smaki to bardzo polecam. Świetnie wyglądająca, bardzo smaczna, doskonale urozmaici imprezowy, czy świąteczny stół. Goście będą zachwyceni. Ja do zrobienia swojej rolady użyłam świeżego szpinaku, jeśli będziecie robić z mrożonego, to trzeba go najpierw rozmrozić, a potem dokładnie odcisnąć z wody i soku. Do farszu użyłam serka łososiowego, ale możecie wykorzystać każdy inny smak. Chrzanowy, koperkowy, z cebulką też się sprawdzi. Wszystko zależy od gustu. Polecam :)

Składniki ( na dużą blachę z wyposażenia piekarnika )
- 250g świeżego szpinaku
- 3 jajka
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz do smaku
- 200g serka kremowego do smarowania ( dałam o smaku łososiowym )
- 200g łososia wędzonego

Wykonanie
Szpinak przekładam na durszlak, przelewam wrzątkiem, ugniatam ( drewnianą łyżką ) aż zwiędnie i trochę zmięknie. Studzę, odciskam z nadmiaru wody. Przekładam do większego, wysokiego naczynia. Białka oddzielam od żółtek. Do szpinaku dodaję żółtka, sok z cytryny, czosnek, sol i pieprz. Blenduję na papkę. W osobnym naczyniu ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno. Ubite białka przekładam do papki szpinakowej, delikatnie całość mieszam.
Blachę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia i delikatnie, przy pomocy pędzelka smaruję papier olejem. Na tak przygotowaną blachę rozkładam równomiernie ciasto szpinakowe. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 170 stopniach ( grzałka góra-dół ) około 20 minut. Kiedy ciasto jest lekko rumiane i ładnie odchodzi od papieru jest gotowe. ( Ciasta trzeba pilnować, aby nie przesuszyć, za długo pieczone, będzie się łamać podczas zwijania. Ma być miękkie i elastyczne ) Gotowe ciasto wyjmuję z piekarnika i studzę rozłożone na blaszce. Trwa to chwilkę, bo ciasto jest cienkie.
Na ostudzonym cieście równomiernie rozsmarowuję serek ( najlepiej chwilę wcześniej wyjąć go z lodówki, lepiej się smaruje ) i rozkładam łososia. Roladę ciasno zwijam, owijam folią spożywczą i przekładam do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie kroję w plasterki.
Smacznego :)

















Poniżej podam jeszcze przepis na moje ulubione szpinakowe naleśniki i niezwykły, przepyszny chleb szpinakowy.  ( wystarczy kliknąć w tytuł, a ukaże się przepis ) zapraszam :)

 
 
 

19 komentarzy:

  1. Zjadłbym, ale sam bym nie zrobił, bo jak widzę sporo roboty. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze jak jadłam ryby to było moje ulubione połączenie . Super przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. O, ale fantastycznie wygląda! Jest w niej wszystko to co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem ciekawa jak smakuje taka rolada, bo prezentuje się pysznie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mega rolada, wygląda cudownie <3!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fanką szpinaku nie jestem, ale to wygląda tak pysznie, że bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam serdecznie ♡
    Uwielbiam takie roladki, robione na różne sposoby i z różnymi wnętrzami :) ale łosoś, jest chyba moim ulubionym. Cudownie to wygląda i pięknie prezentuje się na stole a jak smakuje- goście zawsze są zachwyceni :) Super przepis!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  8. niestety nie lubię łososia ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie i smakowicie wygląda, chyba się skuszę i zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ją lubię :) kolorowa i pyszna

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda rewelacja! Ja tylko łososia na jakieś warzywko bym zamieniła bo średnio przepadam za smakiem rybnym...

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowna rolada, przepięknie zrolowana :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam taką roladę ��

    OdpowiedzUsuń
  14. Znam i bardzo lubię, pyszna jest:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda niesamowicie, a i pyszna pewnie jest. Zapisuję przepis do swojej księgi kucharskiej😋

    OdpowiedzUsuń