piątek, 7 maja 2021

Schab po bałkańsku


 Schab po bałkańsku to świetna propozycja dla poszukiwaczy pomysłu na wykorzystanie schabu. Pyszne, mięciutkie, kruche mięso z aromatycznymi dodatkami, smakuje wybornie. Danie bardzo proste w wykonaniu, sprawdzi się i na co dzień i od święta. Schab po bałkańsku możemy podać na różne sposoby, w zależności na co w danej chwili mamy ochotę. Z ryżem, makaronem, ziemniakami, czy najprościej ze świeżym pieczywem. Wersja z pieczywem idealnie pasuje na wszelkie biesiady, imprezy czy spontaniczne spotkania ze znajomymi. Polecam :)

Składniki
- 1kg schabu bez kości
- 1 duża cebula
- 200g pieczarek
- 2 czerwone papryki ( mogą być kolorowe )
- 4 kiszone ogórki
- 1 puszka krojonych pomidorów w pomidorowej zalewie
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki kminku mielonego 
- łyżeczka majeranku
- po pół łyżeczki papryki słodkiej i wędzonej mielonej
- sól i pieprz do smaku
- olej

Wykonanie
Schab myję, osuszam, oczyszczam. Kroję najpierw w plastry, potem w paseczki. Posypuję przyprawami i odstawiam na chwilkę w chłodne miejsce. Cebulę kroję w piórka, pieczarki w grubsze plasterki, paprykę w słupki ( wielkości kawałków mięsa ), ogórki w plasterki.
Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, na rozgrzany wrzucam mięso, osmażam z obu stron na rumiano. Obsmażone mięso przekładam do większego rondla/garnka, podlewam wrzątkiem ( tylko troszkę, aby w połowie było przykryte płynem ) i duszę na wolnym ogniu. Na patelnię po smażeniu mięsa przekładam pieczarki, chwilę smażę, dodaję cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam i podsmażam, aż cebula zmięknie. Zawartość patelni przekładam do garnka z mięsem. Dodaję paprykę i pomidory z puszki wraz z zalewą. Całość duszę pod przykryciem na wolnym ogniu. Kiedy mięso jest już miękkie, dodaję ogórki kiszone. Duszę jeszcze około 15 minut. Dodaję majeranek, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję na gorąco.
Smacznego :)





20 komentarzy:

  1. Widzę, że trochę jak gulasz, coś innego niż tradycyjny schabowy, zjadłbym z ryżem albo kaszą. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie moje smaki, uwielbiam wszelkie misz masze z mięsem, warzywami i pomidorami.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa jestem smaku, bo wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się smakowicie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie świetne połączenie smaków, pyszne danie i bardzo urozmaicone :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, ależ smakowicie wygląda 🥰

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawe danie, nie jadłam nigdy takiego ��

    OdpowiedzUsuń
  9. ooo tak takie danie to bym sobie zjadła

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie wygląda - aż zrobiłam się głodna.

    OdpowiedzUsuń
  12. świetny przepis. Mięsko wygląda wyjątkowo smakowicie. W takiej wersji nie jadłam jeszcze schabu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda niezwykle apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawy sposób na schab

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bardzo apetycznie, aż się zrobiłam głodna :)

    OdpowiedzUsuń