środa, 2 grudnia 2020

Soczyste kotlety z kurczaka w majonezowej marynacie


 Niby zwykłe kotlety, a jednak niezwykłe. Dzięki tej prostej marynacie są bardzo soczyste i delikatne wprost rozpływają się w ustach. Tym razem swoje kotlety zrobiłam z fileta kurczaka, ale tak samo dobrze smakują z wieprzowiny np. schabu czy karkówki. Polecam :)

Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka domowej wegety lub innej ulubionej przyprawy do mięs 
- 1/2 łyżeczki czosnku mielonego
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki ( może być suszona)
- 1 szklanka bułki tartej 
- olej do smażenia

Wykonanie
Piersi z kurczaka płuczę, osuszam, wykrawam zbędne błonki i tłuszczyk. Kroję wzdłuż jak na tradycyjne kotlety. Lekko i delikatnie rozbijam tłuczkiem. W misce mieszam rozbełtane jajka z majonezem, pietruszką i przyprawami. Do mieszaniny przekładam mięso i odstawiam do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie kawałki kurczaka panieruję w bułce tartej, smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. 
Dzisiejsze kotlety podałam z ziemniakami z koperkiem i duszoną marchewką z czosnkiem.
Smacznego :)
 

 



22 komentarze:

  1. W takiej panierce jeszcze nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pokażę przepis mamie, ona lubi takie inne opcje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam kiedyś podobne kotlety i były naprawdę supersmaczne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedne z naszych ulubionych, smaczne są :-) Wspaniały zestaw obiadowy, takie obiadki lubię najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję my też takie tradycyjne obiady lubimy najbardziej 🙂

      Usuń
  5. Ciekawy przepis . Jednak nie dla mnie .

    OdpowiedzUsuń
  6. ojeju wyglądają przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo podoba mi się taki pomysł na kurczaka, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Częstuje się marchewką :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ta marynata jest genialna! Już nigdy nie wrócę do tradycyjnej!

    OdpowiedzUsuń