piątek, 4 września 2020

Krokiety z pieczarkami i serem żółtym


Dziś zapraszam na jarskie krokiety z nadzieniem pieczarkowo - serowym. Chrupiące z zewnątrz, w środku miękkie i soczyste z ciągnącym się serem.  Takie krokiety to nie tylko znakomity dodatek do różnego rodzaju zup, są bardzo sycące i mogą z powodzeniem zastąpić obiad czy kolację. Dobrze smakują i na ciepło i na zimno, także śmiało możemy je zabrać np. na wycieczkę czy na drugie śniadanie do pracy/szkoły. Polecam :)

Składniki ( na ok.10 sztuk krokietów )
Naleśniki 
- 2 i 1/2szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 1 jajko
- szczypta soli, szczypta cukru
Farsz
- 400 gram pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 150 gram sera żółtego np. gouda
- 1 płaska łyżka bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ( opcjonalnie )
- czosnek mielony, sól, pieprz do smaku
Dodatkowo
- jajko
- bułka tarta
- olej

Wykonanie
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksuję, odstawiam na ok. 10 minut, aż mąka napęcznieje. Po tym czasie smażę na lekko natłuszczonej patelni, na wysokim ogniu cienkie naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor.
Pieczarki kroję w drobne kawałki ( kostka, paski ), cebulę w drobniutką kosteczkę. Ser ścieram na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewam olej dodaję pieczarki, krótko przesmażam, tylko do odparowania wody. Do pieczarek dodaję cebulę, mieszam i jeszcze chwilkę całość smażę na wolnym ogniu aż cebula zmięknie. Studzę. Do ostudzonych pieczarek z cebulą  wbijam surowe jajko, dodaję potarty ser, łyżkę bułki tartej, posiekaną pietruszkę, pół łyżeczki czosnku mielonego, sól i pieprz do smaku. Farsz dokładnie mieszam. Na środek każdego naleśnika nakładam łyżkę farszu, zwijam boki do środka, dól i górę składam w prostokąt. Krokiety panieruję najpierw w rozmąconym jajku, potem w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju na średnim ogniu do zrumienienia. Po usmażeniu krokiety przekładam na papierowe ręczniczki, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podaję na ciepło i na zimno.
Smacznego :)





Poniżej podam jeszcze kilka moich propozycji na naleśniki :

Naleśniki z szynką i serem pleśniowym zapiekane w piekarniku.

Krokiety z farszem pieczarkowo-jajecznym. Smaczne i sycące.

Śledzie po parysku. Elegancka i smaczna przystawka.

Naleśniki z szynką i serem żółtym.


19 komentarzy:

  1. Kusicielka, jak ja dawno takich nie jadłam... Pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. No właśnie, ja też dawno nie robiłam krokietów, a przecież są takie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W szczególności kiedy chrupią ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, czy krokiety można mrozić?

    OdpowiedzUsuń