sobota, 6 grudnia 2014

Karkówka pieczona w kapuście kiszonej z pieczarkami.






Karkówka pieczona w kapuście kiszonej z dodatkiem pieczarek to doskonałe danie na wszelkiego typu uroczystości w tym świąteczny obiad :) Pomysł na wykonanie samej kapusty podpatrzyłam na troszkę go zmodyfikowałam dodając swoje przyprawy. Połączyłam ją z karkówką i wyszło wyśmienite danie, mięsko przepyszne mięciutkie, a kapustka palce lizać :) Polecam.

Składniki
- 1 kg karkówki
- 70 dkg kapusty kiszonej
- 30 dkg pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- majeranek,czosnek mielony, kminek mielony, papryka czerwona mielona, domowa wegeta 
- olej

Wykonanie
 Karkówkę nacinam jak na plastry, ale nie przecinam ich do końca, nacieram ze wszystkich stroni w środku czosnkiem, kminkiem, papryką i domową wegetą. Przekładam do zamkniętego naczynia i wkładam do lodówki na całą noc ( minimum na 2 godziny ).
Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju dodaję poszatkowaną cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki, całość smażę aż z pieczarek odparuje woda. Kapustę kiszona kroję drobno,odciskam z soku i przekładam do cebuli i pieczarek, doprawiam roztartym majerankiem, kminkiem mielonym i papryką. Dodaję łyżkę przecieru pomidorowego, podlewam około pół szklanki wody i chwilkę jeszcze duszę do połączenia składników.
Naczynie do zapiekania smaruję delikatnie olejem, na dno wykładam warstwę kapusty, na kapustę układam karkówkę. Pozostałą część kapusty wkładam między nacięcia i na wierzch mięsa, tak aby cała karkówka była przykryta kapustą. Naczynie przykrywam i wkładam do lekko nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 170-180 stopni  z termoobiegiem około 2 godziny. W między czasie kilka razy polewam mięso wytworzonym sosem z kapusty, jeśli go braknie to dolewam po trochu gorącej wody. Kiedy mięso jest miękkie, kroję go na plastry w/g nacięć. Doskonale pasuje podane z ziemniakami purre.
Smacznego :)





zBLOGowani.pl

5 komentarzy:

  1. Fajny przepis, napewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. mozna piec w worku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli workiem nazwiemy rękaw do pieczenia to tak, jak najbardziej możemy upiec w nim tę karkówkę :)

      Usuń