poniedziałek, 1 grudnia 2014

Barszcz ukraiński. Smaczna, pożywna buraczkowa zupa.






Barszczyk ukraiński smaczna, pożywna zdrowa zupka. Uniwersalna, pasuje i zimą i latem :) Polecam.

Składniki
- żeberka wędzone paski 30-40 dkg.
- kawałek boczku wędzonego
- buraki 4 -5 dużych sztuk
- marchewka, seler, kawałek białej kapusty
- garść fasolki szparagowej
- puszka białej fasolki
- pomidory 2 duże sztuki
- cebula, czosnek 1 ząbek
- ziele angielskie, listek laurowy, majeranek, kminek mielony, czerwona mielona papryka, sól, pieprz
- natka pietruszki
Wykonanie
Umyte żeberka dzielę na mniejsze kawałki i wraz z boczkiem przekładam do większego garnka, zalewam wodą, dodaje sól, ziele angielskie i listek laurowy. Gotuję na wolnym ogniu. Buraczki, marchewkę, seler kroję w kostkę, kapustę szatkuję, fasolkę szparagową w paseczki. Warzywa dodaję do zupy wraz z cebulą ( w całości ) i drobniutko posiekanym czosnkiem. Kiedy mięso i warzywa są już prawie miękkie dodaję fasolkę z puszki i pokrojone w kostkę, obrane ze skórki pomidory. Doprawiam majerankiem, mielonym kminkiem i papryką. Gotuję jeszcze chwilkę, na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki. W tym momencie zupę można zabielić łyżką śmietany, ja tego nie robię, wolimy czysty barszczyk. Zupę podaję posypaną natka pietruszki z osobno ugotowanymi ziemniakami.
Smacznego :)


Zupa na jesień
zBLOGowani.pl

3 komentarze: