sobota, 6 grudnia 2014
Karkówka pieczona w kapuście kiszonej z pieczarkami.
Karkówka pieczona w kapuście kiszonej z dodatkiem pieczarek to doskonałe danie na wszelkiego typu uroczystości w tym świąteczny obiad :) Pomysł na wykonanie samej kapusty podpatrzyłam na WŻ troszkę go zmodyfikowałam dodając swoje przyprawy. Połączyłam ją z karkówką i wyszło wyśmienite danie, mięsko przepyszne mięciutkie, a kapustka palce lizać :) Polecam.
Składniki
- 1 kg karkówki
- 70 dkg kapusty kiszonej
- 30 dkg pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- majeranek,czosnek mielony, kminek mielony, papryka czerwona mielona, domowa wegeta
- olej
Wykonanie
Karkówkę nacinam jak na plastry, ale nie przecinam ich do końca, nacieram ze wszystkich stroni w środku czosnkiem, kminkiem, papryką i domową wegetą. Przekładam do zamkniętego naczynia i wkładam do lodówki na całą noc ( minimum na 2 godziny ).
Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju dodaję poszatkowaną cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki, całość smażę aż z pieczarek odparuje woda. Kapustę kiszona kroję drobno,odciskam z soku i przekładam do cebuli i pieczarek, doprawiam roztartym majerankiem, kminkiem mielonym i papryką. Dodaję łyżkę przecieru pomidorowego, podlewam około pół szklanki wody i chwilkę jeszcze duszę do połączenia składników.
Naczynie do zapiekania smaruję delikatnie olejem, na dno wykładam warstwę kapusty, na kapustę układam karkówkę. Pozostałą część kapusty wkładam między nacięcia i na wierzch mięsa, tak aby cała karkówka była przykryta kapustą. Naczynie przykrywam i wkładam do lekko nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 170-180 stopni z termoobiegiem około 2 godziny. W między czasie kilka razy polewam mięso wytworzonym sosem z kapusty, jeśli go braknie to dolewam po trochu gorącej wody. Kiedy mięso jest miękkie, kroję go na plastry w/g nacięć. Doskonale pasuje podane z ziemniakami purre.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńFajny przepis, napewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńmozna piec w worku?
OdpowiedzUsuńJeśli workiem nazwiemy rękaw do pieczenia to tak, jak najbardziej możemy upiec w nim tę karkówkę :)
Usuń