piątek, 19 grudnia 2014
Śledzie w pieczarkach z koperkiem. Pyszna sałatka śledziowa z pieczarkami.
Bardzo smaczna, łatwa, szybka w wykonaniu sałatka. Połączenie śledzi z gotowanymi pieczarkami i koperkiem sprawia, że zaraz po skosztowaniu pierwszego kęsa sałatka staje się naszą pozycją numer jeden wśród sałatek śledziowych królujących na wigilijno-świątecznym stole :) Polecam.
Składniki
- 3 filety śledziowe solone typu matjas
- 30 dkg pieczarek
- 1 cebula
- koperek
- majonez 2 łyżki
Wykonanie
Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka razy zmieniam wodę. Oczyszczone pieczarki wrzucam na wrzącą wodę i gotuję ok. 15 minut, odcedzam i studzę.
Wymoczone śledzie osuszam papierowym ręczniczkiem i kroję w paseczki, pieczarki i cebulę kroję w kosteczkę, dodaję do śledzi wraz z posiekanym koperkiem. Na koniec dodaję 2 łyżki majonezu, delikatnie mieszam. Sałatkę odstawiam do lodówki, najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy składniki sie przegryzą.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Witam. A przyprawy jakieś dodajesz?
OdpowiedzUsuńWitam.Nie nie dodaję żadnych przypraw,koperek i cebulka nadają smaku, śledzie są lekko słone więc soli nie trzeba, można dodać jeśli ktoś lubi pieprzu.Pozdrawiam :)
Usuńwygląda BARDZO Pyszne! :)
OdpowiedzUsuńA my zapraszamy do siebie do restauracji obok Warszawy! :)