wtorek, 9 marca 2021

Chleb szpinakowy


 Rewelacyjny w smaku, mięciutki w środku, z idealnie chrupiącą skórką, a przy tym bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Bez drożdży, bez wyrastania, długo utrzymuje świeżość. To główne zalety domowego szpinakowego chleba. Jeśli jeszcze dodam, że nie może się nie udać, to myślę, że skusicie się i spróbujecie. Smakuje nawet tym co nie specjalnie przepadają za szpinakiem. Jedyną jego wadą jest to, że uzależnia. Przepis na chleb szpinakowy znalazłam na jednej z grup kulinarnych FB ( dodany przez Rodice W. )  i zakochałam się w nim i ja i reszta rodzinki. Także na stałe wszedł do naszego menu. Polecam :)

Składniki ( na keksówkę 20x10 cm )
- 150 g świeżego szpinaku
- 180 ml mleka
- 1 łyżka octu ( dałam jabłkowy )
- 1 łyżka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 360 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo
- słonecznik lub inne ziarna do posypania ( opcjonalnie )

Wykonanie
Szpinak, mleko, ocet, cukier i sól przekładam do blendera i miksuję na papkę. Do miski wsypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaję szpinakową papkę, całość mieszam dokładnie łyżką, potem wyrabiam ręką. Ciasto przekładam do uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wierzch wyrównuję i nacinam wzdłuż ostrym nożem. ( ja swój chleb posypałam ziarnami słonecznika, ale nie jest to konieczne ). Keksówkę przekładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 200 stopniach ( grzałka góra-dół ) ok. 35 minut do suchego patyczka. Gotowy chleb studzę na kratce.
Smacznego :)








Poniżej podam jeszcze przepis na moje ulubione szpinakowe naleśniki :) zapraszam :)

 
 

88 komentarzy:

  1. No Wow! Ale bosko wygląda. Z pewnością trudno mu się oprzeć:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej! jak on rozkosznie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie i ten kolor!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę zrobić bo wygląda mega

    OdpowiedzUsuń
  5. Po prostu nie pozostaje nic innego jak upiec bo wygląda rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy wyjdzie taki sam z inną mąka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale myślę, że tak. Proszę spróbować I dać znać

      Usuń
  7. Nie miałam okazji nigdy próbować chleba szpinakowego. Muszę przyznać, że zaciekawiłaś mnie tym przepisem :D Chętnie go wypróbuję :D Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można użyć jakiejś innej mąki np orkiszowej lub owsianej ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale myślę, że tak. Proszę spróbować I dać znać jak wyszło

      Usuń
  9. Idealny na powitanie wiosny!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawa jestem, jak smakuje :). Nigdy nie miałam okazji próbować a wydaje się fajny i smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeszcze nigdy nie jadłam szpinakowego chleba, wygląda cudnie, tak zdrowo.
    Warto go upiec i poznać smak :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Szpinakowego chleba jeszcze nie jadłam, jestem ciekawa jak smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy zwykły ocet będzie ok?

    OdpowiedzUsuń
  14. Niesamowicie wygląda. Ciekawe, czy wyszedłby w wersji bezglutenowej (nie z tych mieszanek bezglutenowych, które zwykle nie są smaczne).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie tak, trzeba spróbować

      Usuń
    2. Sama się nad tym zastanawiam... Mąka ryżowa czy kukurydziana? Zazwyczaj korzystam z miksów, ale rzeczywiście chleb mi jeszcze z nich żaden nie wyszedł

      Usuń
  15. Można zastąpić świeży szpinak takim mrożonym? 🤔

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy piekarnik ma być włączony z termoobiegiem?

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy jest wyczuwalny smak szpinaku ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaraz po upieczeniu i jak jest jeszcze ciepły to pachnie i czuć w smaku szpinak, potem stopniowo już coraz mniej

      Usuń
  18. Czy jest wyczuwalny smak szpinaku?

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy można pominąć ocet ? Właśnie chce zrobić chleb, ale akurat brakuje mi octu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale ocet utrwala kolor,więc chleb prawdopodobnie nie będzie miał tak intensywnego koloru

      Usuń
    2. jak nie masz octu ,dodaj sok z cytryny

      Usuń
    3. jak nie masz octu,dodaj sok z cytryny

      Usuń
  20. Cudowny kolor, bardzo wiosenny :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Dziś robiłam 🙂 przepis cudowny a smak i kolor obłędny 🙂 i do tego taki zdrowy. Dziękuję za przepis i inspiracje. Pozdrawiam i więcej tak pomysłowych i zdrowych przepisów życzę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo mi miło i niezmiernie się cieszę. Pozdrawiam 🙂

      Usuń
  22. Jaki typ mąki użyć do chlebka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każda pszenna będzie dobra, ja Dałam uniwersalną

      Usuń
    2. Ja dodałam tortowa, I pominęłam ocet ale i tak wyszedł bardzo dobry 🙂

      Usuń
  23. Ależ ma zjawiskowy kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Świetny przepis. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wow ale to świetnie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Ale on cudownie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Niesamowicie to wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Trzeba użyć dużo więcej mąki niż w przepisie,bo inaczej ciasto bardzo się klei,ale wyszło super, polecam

    OdpowiedzUsuń
  29. Mam w domu żytnią razową,nada się? ;)
    Taki chlebek że szpinakiem ma chyba trochę mniej kcal niż zwykły?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaloryczność będzie podobna, szpinak w magiczny sposób nie ujmie kalorii ;) z żytnia, zwłaszcza razowa może nie wyjść, bo jest to ciężka mąka i z niej to chlebki tylko na zakwasie. Na proszki do pieczenia nie wyrośnie i będzie gniotek.

      Usuń
  30. Spróbuje go zrobić w wersji bezglutenowej bo wygląda obłędnie 💚

    OdpowiedzUsuń
  31. Wygląda super ☺️ na pewno wypróbuję 😊

    OdpowiedzUsuń
  32. Czy można proszek do pieczenia i sodę zastąpić drożdżami instant?

    OdpowiedzUsuń
  33. Dzień dobry :) Spodobał mi się ten Pani chleb i postanowiłam zrobić. Właśnie się piecze ale.. no właśnie nie wiem czy wyjdzie. Moja masa szpinakowa z blendera była dość płynna i jak wymieszałam z suchymi składnikami to wszystko nadal było bardzo rzadkie. Jak zaczęłam wyrabiać ręką to wszystko obkleiło się wokół niej, więc dosypałam trochę mąki lecz bałam się zbyt dużo, bo nie wiem na ile mogłam sobie pozwolić. Gdy przekładałam do keksówki to wszystko nadal było takie nie do końca zwarte i nadal mocno klejące się. Proszę mi poradzić na przyszłość co powinnam zrobić albo co robiłam źle. Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj. Masa ma być luźna. Myślę, że chlebek wyszedł w porządku.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Chleb wygląda fajnie tylko popękał na bokach mimo, iż go nacięłam na wierzchu. I trochę się za mocno przypiekł od góry. Idę testować smak :)

      Usuń
    3. Cieszę się bardzo. Popękanie może być wynikiem za wysokiej temperatury. Mam nadzieję, że będzie smakował, bo to najważniejsze 🙂

      Usuń
  34. Dwa dni temu trafilam na ten przepis i dziś zrobiłam. Za dużo mi się syplo sody i czuć, ale jest bardzo dobry 🥰 super, polecam

    OdpowiedzUsuń
  35. Wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  36. Super. Próbuję zrobić z mąki orkiszowej i jaglanej 😊

    OdpowiedzUsuń
  37. Pychota, zagości u mnie w domu na stałe 🙂

    OdpowiedzUsuń
  38. Czy można cukier zastąpić np. Ksylitolem?

    OdpowiedzUsuń
  39. Witam �� właśnie go zrobiłam, jest obłędnie pyszny, smak rewelacja!
    Szkoda, że nie można dołączyć zdjęcia które zrobiłam po ukojeniu kromeczki ten kolor to coś pięknego �� Polecam każdemu.
    Pozdrawiam ☺️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo mi miło, że chleb smakuje. Pozdrawiam 😘

      Usuń
  40. Witam 🙂 właśnie go zrobiłam, jest obłędnie pyszny, smak rewelacja!
    Szkoda, że nie można dołączyć zdjęcia które zrobiłam po ukojeniu kromeczki ten kolor to coś pięknego 😍 Polecam każdemu.
    Pozdrawiam ☺️

    OdpowiedzUsuń
  41. A wyjdzie że szpinaku mrożonego? 0

    OdpowiedzUsuń
  42. Ja do swojego chlebka dodałam jeszcze pomidory suszone :) wyszedł bardzo dobry, ale na następny raz jeszcze pokombinuję z jakimiś przyprawami

    OdpowiedzUsuń
  43. Pyszny chlebek, a jeszcze do srodka dodalam sporo ziarenek i bakalii, wiec nie moglam sie oprzec i zjadlam od razu dwie cieple kromki z maselkiem :) Miammm...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pysznie. Ja też od razu na ciepło go zajadam, z masłem najlepszy.

      Usuń
  44. Ten chlebek to obłęd dla podniebienia . Dziękuje za przepis 😊

    OdpowiedzUsuń
  45. Ten chlebek to obłęd dla podniebienia . Dziękuje za przepis 😊

    OdpowiedzUsuń
  46. Właśnie jestem w trakcie robienia :) Ale mój chlebek po przełożeniu do blaszki nie wygląda na taki ładny zbity jak u Ciebie,tylko jest bardzo kleisty i nieregularny, o wyrównaniu czy nacięciu na grzbiecie nawet nie ma mowy bo do noża tylko sie przykleja,po wyrabianiu nie mogłam odlepic od rak. Nie wiem co zrobiłam nie tak:/ bo proporcje zachowałam idealnie jak w przepisie.. mam nadzieje że po upieczeniu będzie dobry ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest trochę klejące takie ma być. Chlebek napewno wyjdzie 🙂

      Usuń
  47. Czy cukier można zamienić na miód?

    OdpowiedzUsuń
  48. Mi tak nie urósł,i so tego nie zrobul sie brązowy jak na zdjęciu tylko dalej zielony jest

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zdjęciu i w rzeczywistości chleb jest zielony. Nie wiem czemu nie wyrósł, może w za niskiej temperaturze piekłaś, lub w za dużej foremce?

      Usuń
    2. Możliwe, pieklam w 180 stopniach ale za to 40min.
      I też po zblendowaniu szpinaku nie miałam papki, a koktajl..
      Ciasto ledwo ugniotłam, obydwie dłonie miałam całe w zielonym ciescie, co chwile dosypywałam mąkę, żeby jakis moc te ciasto przenieść na blaszkę.
      Nie wiem jak Pani to zdobiła, że tak pięknie wyszło
      Myślała Pani o nagraniu filmiku na którym pokaze Pani jak robi ten chlebek?

      Usuń
    3. Może za dużo mleka dałaś, prawidłowo powinna powstać papka za szpinaku nie koktajl. Ciasto ma być klejące, ale nie tak mocno. Filmik, może spróbuje następnym razem. Jedyna moja rada to mniej mleka i wyższa temperatura jak w przepisie.

      Usuń
  49. robię, ale zastępuję mleko kefirem i nie daję cukru; czasem wrzucam zamiast szpinaku jarmuż, pokrzywę; jest super; dorzucam tez siemię lniane (do środka, bo na zewnątrz się przypieka, a takie już niezdrowe), dziś dodałam mąki owsianej; lubię kombinować i wychodzi:); dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super modyfikacje wprowadzasz, dziękuję za podzielenie się opinią. Pozdrawiam 🙂

      Usuń
  50. Zrobiłam, obłędny?! 😍

    OdpowiedzUsuń
  51. Uwielbiam ten przepis na chleb.

    OdpowiedzUsuń