czwartek, 9 sierpnia 2018

Pomidory krojone na zimę. Domowe przetwory.



Witam i zapraszam na kolejny przepis z serii " domowe przetwory " Dziś przygotowałam pomidory krojone, w soku własnym. Takie pomidory w słoikach to doskonała alternatywa dla sklepowych puszek z pomidorami krojonymi bez skórki. Zapewne wielu z Was je kupuje i wykorzystuje do wielu dań. Teraz w pełni sezonu polecam przygotować swoje. Najlepsze do tego typu przetworów są pomidory mięsiste z małą ilością pestek np. odmiana lima. Ale ja z racji tego iż mam własny ogród a w nim szklarnię, wykorzystuję do przetworów różne odmiany, nawet malinówki. Polecam :)

Składniki
- 2 kg pomidorów
- 2 łyżeczki soli kamiennej

Wykonanie
Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam na ćwiartki, a ćwiartki na połówki. Przełożyłam do większego garnka, dodałam dwie płaskie łyżeczki soli, pomieszałam. kiedy się zaczęły gotować ( lekko bulgotać ) zmniejszyłam gaz i całość gotowałam jeszcze ok. 7-8 minut. Tak przygotowane pomidory jeszcze ciepłe przełożyłam do uprzednio wyprażonych słoików. Dokładnie zakręciłam. Słoje pasteryzowałam 12 minut od momentu zagotowania się wody w garnku.
Z podanej porcji wyszły mi trzy słoje 0,5 litrowe i jeden 0,25 litra,
Smacznego :)


Ps. W linku podam Wam jeszcze mój przepis na całe pomidory w zalewie całkiem inne a równie smaczne : https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2018/09/pomidory-w-zalewie-z-czosnkiem-i-cebula.html


9 komentarzy:

  1. Super, to jak smak lata zamknięty w słoiku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Takie pomidory będą idealne jako składnik zimowych potraw :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam, będą wspaniałe do sosów i nie tylko☺

    OdpowiedzUsuń
  4. Warto zrobić na zimę, dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomidory, prawdziwe bogactwo, nie zawsze doceniane. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie pomidorki są super,można dodać też ziół do smaku.

    OdpowiedzUsuń