sobota, 25 sierpnia 2018

Ziemniaki z grilla na patyczkach. Szaszłyki ziemniaczane.


Przed nami ostatni weekend wakacji, polecam wykorzystać go w pełni, czyli na świeżym powietrzu. Spacer, basen i inne ulubione formy aktywności sprzyjają naszemu łaknieniu. Po udanym dniu można spokojnie zaserwować sobie ulubione dania z grilla. U mnie ostatnim odkryciem są właśnie tak przyrządzone ziemniaczki. Bardzo smaczne, wewnątrz miękkie, z zewnątrz otulone chrupiącą, lekko spieczoną skórką. Pasują doskonale do wszystkich grillowanych mięs i lekkich sałatek. Polecam :)

Składniki
- ziemniaki  ( polecam równej wielkości )
- sól, czosnek mielony, papryka czerwona mielona, majeranek
- olej
- patyczki do szaszłyków

Wykonanie
Wyszorowane ziemniaki gotuję w skórkach ok 8 minut, studzę. Nabijam na patyczki. Przy pomocy pędzelka z każdej strony smaruję olejem. Obsypuję kolejno : solą, mielonym czosnkiem, papryką i roztartym majerankiem.
Gotowe ziemniaczki kładę na rozgrzany ruszt i grilluję z obu stron do zrumienienia. Około 10 minut.
Smacznego :)


7 komentarzy:

  1. To zdecydowanie coś dla mnie ☺☺

    OdpowiedzUsuń
  2. ojj zjadłabym takie ziemniaczki

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł, ziemniaczki wyglądają niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste i pyszne. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie ziemniaczki to podstawa na każdym grillu :)

    OdpowiedzUsuń