wtorek, 10 stycznia 2017

Placki ziemniaczane tradycyjne.


Tradycyjne placki ziemniaczane w/g mnie najlepiej smakują właśnie teraz czyli zimowa porą. A dziś za oknem mamy prawdziwa zimę i biało i mroźno :) Przy samym smażeniu placków można się rozgrzać nie mówiąc już o jedzeniu :) Polecam.

Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 0.5 łyżki maki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka majeranku
- 0.5 łyżeczki soli
- pieprz mielony
Dodatkowo
- olej do smażenia
- ręczniczki papierowe

Wykonanie
Ziemniaki, cebulę i czosnek obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach ( lub przy pomocy maszynki ). Mase przekładam na drobne sitko i odcedzam z nadmiaru soku. Do masy dodaje jajko, obie mąki i przyprawy. Dokładnie mieszam. Smażę na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia. Po usmażeniu, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu placki przekładam na talerz wyłożony ręczniczkami papierowymi
Podaję na gorąco z sosem pieczarkowym, lub na zimno z sosem czosnkowym- polecam firmy FOLWARK.
Smacznego :)





2 komentarze:

  1. może masz rację, że placki w taki mróz smakują najlepiej? muszę spróbować:) dawno nie smażyłam placków

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam placki. Narobiłaś mi apetytu :-)

    OdpowiedzUsuń