poniedziałek, 9 stycznia 2017

Sos pieczarkowy. Klasyczny, szybki, prosty w wykonaniu.


Sos pieczarkowy przygotowuję dość często. Gęsty, śmietanowy, doskonale pasuje jako dodatek do wszelkich pieczonych czy duszonych mięs, makaronu, ziemniaków, placków ziemniaczanych, klusek śląskich czy gołąbków. Polecam :)

Składniki
- 30 dag pieczarek
- 3 łyżki śmietany 12%
- 1,5 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- sos sojowy
- sól

Wykonanie
  Oczyszczone pieczarki kroję w grubsze plasterki. Przesmażam w rondelku na łyżce oleju, aż do odparowania wody. Solę. W małym garnuszku mieszam śmietanę z mąką i wodą. Mieszaninę przelewam do pieczarek, Doprawiam do smaku sosem sojowym. Mieszam i gotuje na wolnym ogniu jeszcze 3 minuty. Sos podaję na gorąco.
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz