wtorek, 24 stycznia 2017

Schab suszony, dojrzewający. Schab z pończochy. Domowa wędlina.



Schab suszony to doskonały sposób na domową, dojrzewającą wędlinę. Przepis jest bardzo prosty. Mięsa nie pieczemy, nie gotujemy  a nawet nie wędzimy, tylko po zapeklowaniu najzwyczajniej suszymy. Smak po wysuszeniu jest wyśmienity, przesiąknięty aromatem przypraw, porównywalny do najlepszych wędlin z górnej półki. Ja przygotowuję go już dobre kilka lat obowiązkowo na święta, ale i także bez okazji. Polecam :)

Składniki
- 1 kg schabu bez kości
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki soli
- czosnek mielony, majeranek, kminek mielony, papryka mielona
Dodatkowo
- do zawinięcia :  pończocha lub kolanówka, gaza, płótno itp.

Wykonanie
Schab myję, oczyszczam z błonek,skórek i zbędnego tłuszczu, boczną polędwiczkę zostawiam, bo lubimy, ale można wyciąć. Osuszam papierowymi ręczniczkami i nacieram na całej powierzchni cukrem. Tak przygotowany przekładam do szklanego pojemnika z pokrywką i wkładam do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie, schab płucze pod bieżącą wodą, osuszam i nacieram solą. Tak natarty znów umieszczam na 24 godziny w lodówce. Po tym czasie schab płuczę z soli, osuszam i nacieram przyprawami: czosnkiem, majerankiem, kminkiem i papryką, wkładam do lodówki na kolejne 24 godziny. Po tym czasie przekładam obtoczony w przyprawach schab do kolanówki ( pończochy ) i suszę.
Mięso suszę w temperaturze pokojowej , w lekko przewiewnym miejscu. U mnie wisi na karniszu nad kuchennym oknem. Schab suszymy 5-7 dni, po tym czasie, wędlinę przekładam do lodówki. Polecam kroić w jak najcieńsze plasterki :)
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz