czwartek, 26 stycznia 2017

Gulasz drobiowy z papryką i pieczarkami. Błyskawiczny gulasz z piersi kurczaka.



Zapraszam na błyskawiczny a zarazem bardzo smaczny gulasz z piersi kurczaka. Taki gulasz to danie uniwersalne, jego wykonanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a można go podać na wiele sposobów. Najszybciej i najprościej to tak jak dziś u mnie w towarzystwie świeżego pieczywa  a konkretnie bagietki. Doskonale pasuje z ryżem, makaronem, kaszą, kluskami czy plackami. Polecam :)

Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 czerwona papryka,
- 15 dag pieczarek
- śmietana 18%
- 2 łyżeczki mąki
- sól, pieprz
- czosnek mielony
- papryka słodka mielona
- sos sojowy
- olej
- zielona cebulka lub szczypiorek ( opcjonalnie )

Wykonanie
Piersi z kurczaka, paprykę, pieczarki kroję w paseczki. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju
obsmażam na niej najpierw mięso, przyprawiam, kiedy jest lekko rumiane zmniejszam ogień, dodaję paprykę i pieczarki. Całość chwilkę duszę, aż papryka będzie na wpół miękka. W małym naczyniu rozrabiam śmietanę z mąką i przelewam do zawartości patelni. Całość gotuję, mieszając na wolnym ogniu, jeszcze ok. 3 minuty. Jeśli sos jest za gęsty można uzupełnić gorąca wodą.
Na talerzu, czy w miseczce posypuję zielona cebulką.
Smacznego :)




1 komentarz: