poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Kacze udka, aromatyczne z majerankiem i czosnkiem. Soczyste z patelni.



Kaczkę, czy kacze udka zawsze piekłam w piekarniku. Ale ostatnio zakupiłam tylko cztery sztuki udek, więc uznałam, że przygotuję je na patelni. I był to bardzo dobry wybór. Wyszło bardzo soczyste, mięciutkie mięsko i z fajną lekko chrupiąca skórką. Polecam :)

Składniki
- udka z kaczki
- czosnek 3 ząbki
- majeranek
- domowa wegeta
- papryka mielona czerwona
- smalec 1 łyżka

Wykonanie.
Udka wymoczyłam dokładnie oczyściłam, wypłukałam,osuszyłam. Natarłam przeciśniętym przez praske czosnkiem i majerankiem. Odstawiłam do lodówki na 2 godziny.
Na patelni rozgrzałam smalec, na wysokim ogniu opiekłam udka z dwóch stron, kiedy były już mocno rumiane, zmniejszyłam ogień do minimum, udka od strony skórki posypałam delikatnie wegetą i dość sporo czerwoną papryką. Dolałam na patelnie odrobinę goracej wody i przykryłam pokrywką. Dusiłam do miękkości, co jakoś czas delikatnie obracając.
Smacznego :)


7 komentarzy:

  1. Bardzo banalna potrawa, chętnie i często przygotowywana w naszej kuchni, ze względu na liczne walory smakowe. Typowy polski obiad oczywiście z ziemniaczkami do którego świetnie nadaje się sałatka pińczowska (Gomar), ulubiony dodatek moich bliskich. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. jak należy wymoczyć udka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Wymoczyć w czystej zimnej wodzie. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. po "Vegecie" orzestałąm czytać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) Trzeba było zacząć czytać od składników.... gdzie jest podane domowa wegeta.... czyli własnoręcznie przygotowana mieszanka przypraw a'la wegeta.... bez chemii itp. przepis jest na moim blogu http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/12/domowa-przyprawa-do-mies-zup-i-sosow.html polecam :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. witam, czy można doprawić udka i usmażyć na drugi dzień ? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak najbardziej, będą jeszcze smaczniejsze :) Pozdrawiam :)

      Usuń