wtorek, 5 sierpnia 2014

Papryka faszerowana w pomidorowym sosie, a'la gołąbki. Smaczny letni obiad.






Doskonałe danie, w sam raz na lato, kiedy papryczki są najsmaczniejsze i w dobrej, przystępnej cenie.
Papryczki wypełnione farszem z mięsa mielonego i ryżu przygotowuje się znacznie szybciej niż tradycyjne gołąbki owinięte kapustą. Polane lekkim sosem pomidorowym są sycące i nie potrzeba do nich już innych dodatków. Polecam :)

Składniki
- papryka żółta, podłużna 10 szt.
- mięso mielone  ( u mnie  z udźca indyka, ale może być każde inne byle nie tłuste ) 50 dkg.
- woreczek ryżu 100 gram
- 1 jajko
- domowa wegeta, czosnek mielony, majeranek, papryka czerwona mielona
- olej

Na sos pomidorowy
- koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
- mąka, śmietana
- bazylia

Wykonanie

Z papryki odkrawam ogonki, łyżeczką wyjmuję nasionka, myję i suszę. Ryż gotuję w/g instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Kiedy ryż jest gotowy,odcedzam go i studzę. Do wystudzonego ryżu dodaje surowe mięso mielone, wbijam jajko i doprawiam przyprawami. Mieszam,zostawiam na chwilkę do "przegryzienia się ". Powstałym farszem napełniam, ugniatając łyżeczką papryczki.
Na dużej patelni rozgrzewam odrobinę oleju, wkładam papryczki i obsmażam do zrumienienie przez chwilkę z obu stron. Zmniejszam ogień, patelnię przykrywam pokrywką i duszę aż będą prawie miękkie, a farsz upieczony. Zarówno papryki jak i mięso z farszu podczas duszenia wypuszczają smaczne soki, więc nie ma potrzeby dolewać żadnych płynów, tylko co jakiś czas trzeba je obracać i sprawdzać miękkość, aby się nie rozgotowały.
Sos pomidorowy
Kiedy papryki są już prawie miękkie i puściły sos, odlewam ok.  pół szkalnki sosu do rondelka, dodaję do niego śmietanę roztrzepana z łyżką mąki i koncentrat pomidorowy. Doprawiam szczyptą bazyli.
Gotuję na wolniutkim ogniu 3 minuty,jeśli jest za gęsty dolewam do uzyskania porządanej konsystencji, sosik z patelni.
Podaję jak samodzielne danie. Papryczki polane sosem.
Smacznego :)








3 komentarze: