środa, 20 sierpnia 2014

Ogórki konserwowe z papryką na zimę. Domowe przetwory.







Ogórki konserwowe z papryką w słoikach to świetna sprawa dla tych co cenią sobie dania 2 w 1. Za jednym zamachem mamy i ogóreczki i papryczkę konserwową. Doskonałe jako przekąska, przystawka do obiadu,do grilla,do sałatek. Zarówno ogórki jak i papryka z tego, co tu dużo mówić, najprostszego przepisu wychodzą jędrne i można je naprawdę długo przechowywać. Polecam :)

Składniki  na 8-9 słoików o pojemności 0,8 litra
- ogórki gruntowe ( najlepiej małe, ale z większych też się uda ) 3 kg.
- papryka czerwona 2 kg.
- koper, ziele angielskie, pieprz czarny w kulkach, gorczyca, liście laurowe
Zalewa
- 8 szklanek zimnej wody
- 1 szklanka octu 10%
- 8 czubatych łyżek cukru
- 2,5 łyżki soli

Wykonanie.
Na dno każdego słoja wkładam koszyczek kopru, 2 kulki ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu, sporą szczyptę gorczycy i listek laurowy. Na to układam na przemian ogórki i pokrojoną w dowolne kawałki paprykę.
Składniki zalewy mieszam i zalewam nią warzywa w słojach. Słoje szczelnie zakręcam. Pasteryzuję od momentu zagotowania się wody w garnku ok. 4-5 minut.
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz