piątek, 11 grudnia 2020

Szarlotka królewska z bitą śmietaną i tartą czekoladą


 Biszkopt, jabłka w galaretce i bita śmietana to właśnie szarlotka królewska. Rewelacyjna w smaku, pulchna i delikatna. Szarlotka z bitą śmietaną i czekoladową posypką. Wbrew pozorom jest bardzo prosta w przygotowaniu, choć wymaga trochę czasu. Ale efekt końcowy jest tego wart. Ciasto bardzo dobrze się kroi na porcje, a przechowywane w lodówce długo utrzymuje świeżość. Polecam :)

Składniki  ( na blaszkę 25x30 cm )
Biszkopt
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
Masa jabłkowa
- 1,20 kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- 2 galaretki zielone agrestowe ( można użyć żółtych np. cytrynowych )
Masa z bitej smietany
- 500 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzącej wody
Dodatkowo
- kilka kostek czekolady mlecznej lub gorzkiej na posypkę

Wykonanie
Biszkopt : Białka ubijam na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, dodaję żółtka z octem, delikatnie mieszam, dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszam łyżką do połączenia składników. Ciasto przelewam na uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wkładam do średnio nagrzanego piekarnika i piekę w 170 stopniach ( grzałka góra-dół ) około 20 minut do suchego patyczka. Odstawiam do wystudzenia.
Masa jabłkowa : Jabłka obieram ze skóry, ścieram na tarce o dużych oczkach ( ja to robię przy pomocy maszynki ), przekładam do garnka, dodaję cukier i galaretki w proszku. Całość dokładnie mieszam i podgrzewam na wolnym ogniu, dalej mieszając, aż cukier i galaretki się rozpuszczą a sok z jabłek troszkę odparuje. Trwa to chwilkę około 10 minut . Gotowe jabłka odstawiam do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
Masa z bitej śmietany :  Zimną śmietankę ubijam na sztywno z cukrami. Żelatynę rozpuszczam w 1/4 szklanki wrzącej wody. Do lekko przestudzonej żelatyny dodaję łyżkę ubitej śmietany dokładnie mieszam, aby nie było grudek i wlewam do reszty śmietany, krótko miksuję.
Ostudzony biszkopt przekrawam wzdłuż na pół na dwa równe blaty. Jedną z tych połówek wkładam z powrotem do blaszki ( wyłożonej czystym papierem ) rozkładam na niej równomiernie masę jabłkową, przykrywam drugą połówką biszkoptu, lekko dociskam. Następnie wykładam równomiernie masę śmietanową. Wierzch równam i posypuję tartą na tarce czekoladą. Gotowe ciasto przekładam do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na całą noc )
Smacznego :)



Jeśli lubicie tego typu ciasta/ ciasta z jabłkami, to poniżej podam jeszcze kilka moich propozycji  ( wystarczy kliknąć w tytuł a ukaże się przepis ) zapraszam :

Dwukolorowe ciasto z jabłkami  

Rolada biszkoptowa z jabłkami i winogronami 

Ciasto jogurtowe z jabłkami i winogronami  

Ciasto amerykańskie zwane salceson.  

Makowiec z jabłkami na herbatnikach. Szybki makowiec japoński.  

Szarlotka zawsze udana. Najlepsze ciasto z jabłkami.  

To tylko kilka przykładów, po więcej zapraszam do mojej zakładki :

 CIASTA I  CIASTECZKA (klik)

 

25 komentarzy:

  1. mniammm przepysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Szarlotki uwielbiam, ale takiej jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda ta szarlotka!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany, uwielbiam tą szarlotkę, ale jestem zbyt leniwa, żeby zrobić samej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pracy z nią niewiele, może kiedyś się skusisz 🙂

      Usuń
  5. Jest na mojej liście do zrobienia, cudo ☺

    OdpowiedzUsuń
  6. ja dopiero szarlotkę zjem na święta :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe połączenia . Super przepis

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pyszności, to się nazywa szarlotka na bogato :)

    OdpowiedzUsuń