czwartek, 18 lutego 2021

Zapiekanka makaronowa z wędliną, szpinakiem i pomidorkami

Kiedy nie mam pomysłu na obiad wymyślam różnego rodzaju zapiekanki. Dzisiejsza powstała z tego co było w lodówce. Wyszła bardzo smaczna, kolorowa i prosta w przygotowaniu. Ja do swojej dodałam wędlinę, ale jeśli chcecie możecie ją pominąć i bez niej będzie pyszna. Polecam :)

Składniki
Składniki ( dla 3-4 osób )
- 200 gram makaronu ( u mnie  świderki )
- 200 gram wędliny ( u mnie drobiowe kiełbaski i kilka plastrów szynki )
- garść świeżego szpinaku baby
- kilka kolorowych pomidorków
- 150 gram sera żółtego
- 200 ml śmietanki 30%
- 500 ml wody
- 1 duże jajko
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 0.5 łyżeczki papryki mielonej ( może być ostra lub łagodna, ja daję pół na pół z chili )
- 0.5 łyżeczki czosnku mielonego
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- olej 
 Wykonanie 
Wędlinę kroję w paski lub kostkę, szpinak grubo siekam, pomidorki kroję na połówki, większe na ćwiartki. Przygotowuję sos: Śmietankę, wodę i surowe jajko dokładnie mieszam, dodaję wszystkie przyprawy.
Naczynie żaroodporne smaruję delikatnie olejem. Wsypuję do niego surowy makaron, na makaron wykładam wędlinę, szpinak i pomidorki, mieszam. Całość równomiernie zalewam sosem. Wierzch posypuję gęsto serem.
Zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę z termoobiegiem w 170 stopniach około 30-40 minut do zrumienienia sera. Gotową zapiekankę wyjmuję z piekarnika i daję jej chwilkę ( ok.3 minuty ) odpocząć aby lepiej się ją dało nakładać.
Smacznego :)
 



 
Jeśli lubicie zapiekanki, to zapraszam Was do mojej zakładki ZAPIEKANKI klik, może coś jeszcze przypadnie Wam do gustu :)


 

33 komentarze:

  1. zawsze się boję, że makaron nie zdąży się w tej zapiekance "ugotować" :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma się czego obawiać, sosu jest dużo i spokojnie dojdzie. Ja znowu na odwrót, boję się żeby makaron się nie rozgotował 😉

      Usuń
  2. Zapiekanka to moje ulubione danie " recyklingowe ":)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uuu, na taką zapiekankę nie trzeba mnie namawiać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały przepis. Zapiekanka prezentuje się wyśmienicie! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś dla mnie, zresztą u mnie ostatnio często są różnego rodzaju zapiekanki makaronowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie też dziś zapiekanka, tym razem w wersji wege :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Brzmi przepysznie! :))
    Pozdrawiam, Werka

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysł, wypróbuję przepis w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dawno nie robiłam żadnej zapiekanki. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Prezentuje się bardzo smakowicie :D Takiej zapiekanki jeszcze nie jadłam :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, uwielbiamy takie zapiekanki!

    OdpowiedzUsuń
  12. Zapiekanki makaronowe uwielbiam. Bardzo apetycznie wygląda. ;)

    OdpowiedzUsuń