niedziela, 4 października 2020

Ciasto jogurtowe z jabłkami i winogronami


 Dziś zapraszam na proste i szybkie w wykonaniu ciasto jogurtowe, zwane " kubeczkowym " Jak sama nazwa wskazuje wszystkie składniki na ciasto odmierzamy kubeczkiem. Kubeczkiem po jogurcie. Ciasto bardzo smaczne, miękkie i puszyste. Nie wymaga użycia miksera. Wszystkie składniki mieszamy łyżką. Ja bardzo lubię tego typu ciasta i często je piekę, zmieniam tylko owoce. Polecam :)

Składniki ( na blaszkę 36x25 cm )
- 1 kubek 400 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
- 1 kubek oleju
- 3 kubki mąki pszennej
- 1 kubek cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 4 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatowo
- papier do pieczenia lub tłuszczi bułka tarta do wysmarowania formy

Wykonanie
Przed przystąpieniem do wykonywania ciasta wszystkie składniki na ciasto wyjmuję z lodówki aby były w temperaturze pokojowej.
Jabłka obieram i kroję w ćwiartki, a ćwiartki w grubsze plasterki. Winogrona myję i osuszam.
Do dużej miski przelewam z kubka jogurt naturalny. Kubek myję, osuszam, będzie mi służył jako miarka do odmierzania pozostałych składników. Do miski z jogurtem dodaję jajka, olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Masę mieszam drewnianą łyżką, krótko, tylko do połączenia składników. Już po chwili ciasto ładnie odchodzi od miski. Przelewam do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzchu układam, lekko dociskając pokrojone jabłka i winogrona.
Ciasto przekładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach ( grzałka góra-dół ) około 50 minut, do suchego patyczka.
Smacznego :)




28 komentarzy:

  1. Bardzo fajne i proste ciasto, muszę takie zrobić ��

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcam w sezonie na jabłka najlepsze 🙂

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super, smakuje pewnie jeszcze lepiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Coś pysznego :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto prezentuje się smakowicie :D
    Coś pięknego :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. ale fajne ciasto w sumie nigdy nie dawałam winogron, ale pomysł bardzo mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję. Miałam czarne, bezpestkowe winogrona, bardzo słodkie. W cieście w sumie smakowały jak śliwki węgierki. Ogólnie pysznie wyszło także polecam

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ciasta jogurtowe. Są najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. I jak tu się pilnować ;) jak takie smakołyki podsuwają :)

    OdpowiedzUsuń
  11. takiego połączenia jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Super to ciasto, podoba mi się niebanalne połączenie jabłek i winogron :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda pysznie :) aż żal, że mi piekarnik nie działa :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super ciacho właśnie wyjęłam z piekarnika i jest mega ale ja zrobiłam troszkę inaczej ze śliwkami i jabłkami i też pychotka tylko troszkę dłużej musiałam piec ze względu na sok ze śliwek

    OdpowiedzUsuń