sobota, 15 czerwca 2019

Grillowane tosty z mięsem mielonym i cebulką prażoną.


Grillowane tosty z mięsem :) Jeśli jeszcze nie próbowaliście to gorąco zachęcam. Ja w zeszłym sezonie grillowym miałam okazję zajadać się nimi na pikniku u znajomych. Tak nam zasmakowały, że teraz przygotowuję je dość często. Jeśli nie ma pogody wystarczy patelnia grillowa i gotowe. Polecam :)

Składniki
- opakowanie chleba tostowego
- 0.5 kg mięsa mielonego
- 3 łyżki prażonej cebulki
- 1 jajko
- 1 łyżka kaszy manny
- 2 ząbki czosnku
- majeranek, sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Do mielonego mięsa dodaję surowe jajko, prażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i kaszkę. Wyrabiam ręką jak na mielone. Dość długo aby składniki się połączyły. Gotowym mięsem smaruję kromki z chleba tostowego, nakładam średnią grubość i dobrze przyklepuję nożem aby nie odpadło podczas grillowania. Tak przygotowane kromki układam na tackach do grilla, lub patelni grillowej mięsem do spodu. Grilluję na mocno rozgrzanym ogniu kilka minut ( w zależności od grubości posmarowanej warstwy mięsnej ) Trzeba sprawdzać, jeśli mięso straciło różowy kolor, a tost jest chrupiący, danie jest gotowe.
Tosty podaję na ciepło, zaraz po zgrillowaniu.
Smacznego :)



Poniżej wkleję jeszcze kilka moich propozycji na grillowane dania np. pieczarki, ziemniaczki, ryby szaszłyki  ( wystarczy kliknąć w link i pojawi się przepis ), zapraszam :

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2019/05/grillowane-faszerowane-pieczarki.html

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2018/08/ziemniaki-z-grilla-na-patyczkach.html

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2017/07/szaszyki-na-grilla-z-kiebasa-i-sliwka-w.html

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2017/05/sledzie-z-grilla-pikantne-i-chrupiace.html

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2016/05/szaszyki-wieprzowe-z-papryka-i-cebula-w.html

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2015/10/oscypek-grillowany-z-boczkiem-roladki-z.html

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/03/grillowana-gyrosowa-piers.html



5 komentarzy: