niedziela, 30 listopada 2014

Roladki z piersi kurczaka z fetą i papryką zawijane w boczku.







Roladki z farszem z sera feta, świeżej papryki i ziół, owinięte w plastry boczku to doskonała propozycja na wszelkie przyjęcia i obiady rodzinne. W smaku wyraziste, mięsko soczyste, świetne na ciepło jak i na zimno. Polecam :)

Składniki ( na 9 szt. roladek )
- 3 duże pojedyncze piersi z kurczaka
- mała czerwona papryka
- ser feta ok. 140 gram
- boczek wędzony ( 18 dłuższych cienkich plastrów )
- zioła przyprawowe : pomidory suszone + bazylia+czosnek
- olej

Wykonanie
Każdą z piersi kurczaka dzielę na trzy kotlety, rozbijam przez folię tłuczkiem, posypuje delikatnie mielonym czosnkiem. W miseczce ugniatam widelcem ser feta, dodaję do niego pokrojoną w drobną kosteczkę czerwona paprykę i zioła, całość mieszam do połączenia składników. Tak przygotowaną masę wykładam łyżką ( jedna łyżka na pierś wystarczy ) na rozbite piersi i zwijam w roladki. Każdą roladkę dodatkowo owijam dwoma plastrami boczku. Końcówki spinam wykałaczkami. Naczynie żaroodporne smaruję przy pomocy pędzelka odrobiną oleju. Roladki przekładam do naczynia, łączeniem do dołu. Na koniec każdą roladkę smaruję delikatnie olejem również przy pomocy pędzelka. Roladki wkładam do lekko nagrzanego piekarnika, piekę bez przykrycia w 150 stopniach ( z termoobiegiem ) ok. 25-30 minut.
Smacznego :)








zBLOGowani.pl

11 komentarzy:

  1. Dziś robię po raz pierwszy, podzielę się opinią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, zatem czekam na opinię :) Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Ja dzis probuje... Tyle ze to operacja wysokiego ryzyka bo mam piekarnik gazowy-wiec o termoobiegu nie ma mowy :D

      Usuń
    3. Witam. MYslę, że operacja przebiegnie pomyslnie :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Jakie to jest pyszne!!!Robię drogi raz. Wszyscy znajomi i cała rodzina już mają ten przepis:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszly pyszne! Co prawda moj pirkarnik nie sprawil ze boczus sie ladnie wytopil i zarumienil- ale wrzucilam roladki na po wyjeciu z pieca na chwile na patelnie. wszyscy byli zachwyceni- a ja wyszla na niezla kuchare:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) Bardzo mi miło, że roladki smakowały, zapraszam po więcej przepisów :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Ja często robię te roladki , bo są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam według przepisu ale 150 stopni i 30 minut to zdecydowanie za mało. Góra się przypiekla ale spod podszedł woda i się nie dopiekl. Czy nie powinno się obracać roladek w trakcie i czy podejście woda jest ok

    OdpowiedzUsuń