środa, 26 listopada 2014

Makaron z piersią kurczaka w sosie pieczarkowo-paprykowym. Szybkie danie.






Błyskawiczne danie i bardzo smaczne, doskonałe kiedy wpadamy późno do domu, bardzo głodni i tak naprawdę nie mamy ochoty na dłuższe przebywanie w kuchni. Polecam :)

Składniki ( dla 4 osób )
- pierś z kurczaka
- 20 dkg pieczarek
- duża czerwona papryka ( może być inna zielona,lub żółta )
- duża cebula
- śmietana 12%
- mąka 3 łyżeczki
- czosnek mielony, sól, sos sojowy, domowa wegeta
- makaron ok. 35-40 dkg ( u mnie świderki )

Wykonanie
Piersi z kurczaka, paprykę, pieczarki kroję w paseczki, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju
obsmażam na niej najpierw mięso, przyprawiam, kiedy jest lekko rumiane zmniejszam ogień, dokładam cebulkę, chwilkę duszę, następnie dodaję paprykę i pieczarki. W osobnym naczyniu w lekko osolonej wodzie gotuję makaron w/g przepisu na opakowaniu. Kiedy zawartość patelni jest już miękka ( trwa to ok. 10 minut ) dolewam do niej śmietanę wymieszana z mąką. Całość gotuję, mieszając na wolnym ogniu, jeszcze ok. 3 minuty. Jeśli sos jest za gęsty można uzupełnić gorąca wodą.
Makaron odcedzam rozkładam na talerze i polewam smacznym mięsno-pieczarkowo-paprykowym sosem.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz