wtorek, 29 czerwca 2021

Młoda kapusta duszona z pieczarkami i koperkiem


 Aromatyczna młoda kapusta duszona z pieczarkami i koperkiem. Doskonała jako samodzielne danie i jako dodatek do obiadu. Polecam :)

Składniki
-  główka młodej kapusty
- 200g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- pół pęczka koperku
- czosnek mielony
- majeranek
- sól, pieprz do smaku
 
Wykonanie
 Kapustę szatkuję, pieczarki kroję w większe kawałki, cebulę w kosteczkę. Na patelni rozgrzewam  łyżkę masła, na maśle obsmażam cebulę, dodaję pieczarki i chwilkę smażę, aż odparuje z nich woda i lekko się zrumienią.  Następnie do podsmażonych pieczarek dodaję kapustę. Dolewam około pół szklanki wrzącej wody, całość mieszam i chwilę duszę. Kiedy kapusta jest już prawie miękka, dodaję drobno pokrojony koperek, doprawiam do smaku. Delikatnie mieszam i chwilkę podgrzewam na wolnym ogniu, aby smaki się połączyły.
Smacznego :)
 

 

 

13 komentarzy:

  1. Lubię dania z młodą kapustą, na pewno znajdę coś ciekawego wśród tylu propozycji. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka kapusta jest idealna do obiadu :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, kocham pieczarki.
    Pozdrawiam Kolorowo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jej jak narobiłaś smak na taka, kapustkę. Muszę lecieć do sklepu kupić produkty i zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię tak przygotowaną młodą kapustę :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka kapusta to coś pysznego 😋

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię taką kapustę, choć u mnie zwykle jest w wersji bez pieczarek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. taka kapusta musi byc pyszna

    OdpowiedzUsuń