wtorek, 15 czerwca 2021

Biszkopt z patelni

 Biszkopt z patelni. Tak, to nie żart. Okazuje się, że biszkopt z powodzeniem można usmażyć na patelni.  Bez użycia piekarnika. Na kuchence gazowej, na wolnym ogniu, pod przykryciem. Bez przewracania na drugą stronę, pulchny, mięciutki, równomiernie wyrośnięty. Gotowy w 25 minut! Do jego wykonania potrzebujemy jedynie solidnej, głębokiej i szerokiej patelni z nieprzywierającym dnem i pokrywką. Potrzeba matką wynalazków. Był mi potrzebny niewysoki, ale szeroki biszkopt i wyszedł doskonale. Polecam spróbować, nie ma prawa się nie udać. Zapraszam na mój autorski przepis :
 
Składniki ( na patelnię o średnicy 28 cm, wysokości 7 cm )
-  5 jaj
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i /2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki octu 10%
- 1 szklanka mąki pszennej
Dodatkowo
- łyżeczka oleju do wysmarowania patelni

Wykonanie
Białka ubijam z cukrem na sztywną pianę. Żółtka mieszam z octem i proszkiem do pieczenia, dodaję do ubitej piany, delikatnie mieszam. Dodaję przesianą mąkę, mieszam krótko łyżką do połączenia się składników. Patelnię delikatnie, przy pomocy pędzelka natłuszczam olejem, dno i boki. Na natłuszczoną patelnię przekładam ciasto, wierzch równam. Patelnię przykrywam pokrywką, stawiam na gaz i smażę na wolniutkim ogniu przez około 20/25 minut. Podczas smażenia ciasto ładnie rośnie, kiedy na wierzchu wytworzą się delikatne pęcherzyki, biszkopt jest gotowy. Ja swój po około 20 minutach odkryłam i sprawdziłam patyczkiem, jak tradycyjnie pieczone ciasto. Jeśli patyczek jest suchy, biszkopt jest gotowy. Gotowy biszkopt wyjmuję z patelni i studzę na kratce.
Smacznego :)





Biszkopt z patelni zamienił się w Czekoladowo - Truskawkowy Torcik 
przepis na tort wkrótce na blogu, zachęcam do odwiedzin :)


Ps. Jeśli wykorzystasz mój przepis i będziesz chciał/chciała opublikować go na swojej stronie, proszę podaj źródło przepisu, wystarczy link do mojego bloga :)

39 komentarzy:

  1. Muszę spróbować zainspirowałaś mnie .

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurde musze pokazać to mojej mamie 🥰

    OdpowiedzUsuń
  3. Już dawno nie robiłam takiego :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę koniecznie spróbować zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł. Idealne rozwiązanie dla tych którzy nie mają piekarnika. Brawo za kreatywność!👏

    OdpowiedzUsuń
  6. Trzeba przyznać, że pomysł naprawdę jest genialny :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. o kurcze nigdy bym na to nie wpadła

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam rękę do biszkoptu z piekarnika, ale tu mi rzuciłaś rękawice... spróbuję...

    OdpowiedzUsuń
  9. Extra przepis. Dziękuję za podzielenie się nim.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, jeśli zrobisz podziel się, proszę opinią.

      Usuń
  10. Biszkopt wyszedł idealny :D No i okazuje się, że żeby upiec tort wcale nie trzeba piekarnika :D

    OdpowiedzUsuń
  11. wow idealnie wygląda:D muszę zrobić:D

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie jadłam nigdy takiego biszkoptu, jestem ciekawa jak smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje identycznie jak ten z piekarnika. I myślę, że w tym tkwi cały sukces 😊

      Usuń
  13. Ciekawe, czy bez proszku do pieczenia też by wyszedł na patelni? Pozdrawiam🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie tak, następnym razem spróbuję i dodam notkę do wpisu. Pozdrawiam 😊

      Usuń
  14. Ja to praktycznie tylko patelnię wykorzystuję do robienia ciast i deserów, sprawdza się doskonale, mam kilka patelni. ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. A na indukcji też się da?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie tak, na małej mocy, myślę, że wyjdzie tak samo

      Usuń
  16. Przepyszny! Robię już kolejny, chyba 4 czy 5 raz, zawsze wychodzi ekstra. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Owszem babkę gotowaną robię-ale pieczenie na patelni to dla mnie nowość. Wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń