piątek, 4 grudnia 2020

Dwukolorowe ciasto z jabłkami


 Pyszne, puszyste, dwukolorowe ciasto z jabłkami. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Długo utrzymuje świeżość i jest bardzo smaczne. Ja do swojego dodałam jabłka, ale spokojnie możecie dać inne owoce, które akurat macie pod ręką, czy najbardziej lubicie. Polecam :)

Składniki ( na blaszkę 25x36 cm )
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru z  prawdziwą wanilią
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 łyżki prawdziwego, ciemnego kakao
- 80 dag jabłek

Wykonanie
Jabłka obieram, koję na ćwiartki, wyjmuję gniazda nasienne i ćwiartki kroję jeszcze wzdłuż na połówki.
Jajka miksuję z cukrami na wysokich obrotach aż do uzyskania puszystej masy. Do masy dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z olejem i wodą gazowaną. Masę dzielę na dwie równe części. Do jednej z nich dodaję kakao, dokładnie mieszam. Na blaszkę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia wykładam na zmianę po łyżce ciasta ciemnego i jasnego obok siebie od krótszego boku. Następnie w miejsce ciasta ciemnego nakładam jasne i odwrotnie. Na wierzchu dość gęsto układam jabłka. Ciasto wkładam do średnio nagrzanego piekarnika  i piekę w 170 stopniach ( grzałka góra-dół ) około 45 - 50 minut do suchego patyczka.
Smacznego :)
 

 



31 komentarzy:

  1. Takie dwukolorowe ciasto robię dość często, chociaż nigdy wcześniej nie dodawałam do niego jabłek. Będę musiała wypróbować następnym razem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam jest bardziej wilgotne a dzięki temu bardziej smaczne

      Usuń
  2. Jakie apetyczne to ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda tak domowo i apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie smacznie!
    Kojarzy mi się z takim tradycyjnym ciastem u mamy na kawce :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zamierzam dzis zrobic

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie! A czy można zrobić wersję, że zamiast jabłek użyję gruszek? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne,że tak z gruszkami będzie rownie pysznie

      Usuń
  8. Miło mi🙂. Smacznego 🙂

    OdpowiedzUsuń
  9. po prostu mega apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy efekt wyszedł z dwóch kolorów ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam tydzień temu - przepyszniaste 😊 Pół blaszki poszło od razu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję,u mnie też znika bardzo szybko 🙂

      Usuń
    2. Właśnie piekę zobaczymy jak mi wyjdzie...🤭

      Usuń
  12. dzień dobry ! a w jakim celu dodaje się akurat wody gazowanej? a nie np. mleko, czy jakiś kefir ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień Dobry. Dzięki wodzie gazowanej ciasto jest bardziej puszyste, polecam spróować

      Usuń
  13. Dzień dobry czy zamiast wody można dać mleko?

    OdpowiedzUsuń