poniedziałek, 17 listopada 2014

Naleśniki z szynką i serem żółtym.







Naleśniki z szynką i serem są doskonałą propozycją zarówno na obiad, jak i pyszną kolację czy śniadanie.
Kiedy przygotowuję je jako danie obiadowe podaję je zazwyczaj z dodatkiem sosu pieczarkowego.Podane na kolację, czy śniadanie najlepiej smakują w towarzystwie np.pomidorów i sosu czosnkowego czy keczupu. Polecam :)

Składniki ( na ok.10 sztuk naleśników )
CIASTO NALEŚNIKOWE 
- 2 i 1/2szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 1 jajko
- szczypta soli, szczypta cukru

NADZIENIE
- 10 plastrów szynki
- 10 plastrów sera żółtego

Wykonanie.
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksuję, odstawiam na 15-20 minut, aż mąka napęcznieje. Po tym czasie smażę na lekko natłuszczonej patelni, na wysokim ogniu cienkie naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Usmażone naleśniki układam na talerzu jeden na drugim. I po kolei na każdym naleśniku nakładam z boku po plastrze szynki i sera, składam naleśnik na pół i jeszcze na pół. Powstałe trójkąty smażę na delikatnie natłuszczonej patelni, na wolnym ogniu z obu stron aż ser się rozpuści. Podaję na ciepło.
Smacznego :)








Placuszki i racuszki

1 komentarz:

  1. Agnieszka (Gdynia)18 listopada 2014 14:54

    Są pyszne, uwielbiane przez całą rodzinę od lat. Ja podaję je z ketchupem :)

    OdpowiedzUsuń