środa, 31 maja 2023

Placuszki z młodej kapusty


 Witam się z Wami w ostatni dzień maja i zapraszam na przepyszne placuszki z młodej kapusty. Mięciutkie i delikatne a przy tym sycące. Smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno także z powodzeniem można je zabrać na wynos. Do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Proste w wykonaniu, z niedrogich składników. Polecam :)

Składniki (na 14 placuszków)
- pół z większej główki młodej kapusty
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- pół pęczka koperku
- po pół łyżeczki mielonego kminku i majeranku
- sól, pieprz do smaku
- olej
 
Wykonanie
 Mąkę, jajka, mleko i przyprawy miksuję na jednolite gęste ciasto naleśnikowe. Kapustę i  koperek drobno szatkuję, dodaję do ciasta. Całość dokładnie mieszam łyżką. Na patelni rozgrzewam olej, nabieram łyżką porcje ciasta, smażę na rumiano z obu stron. Gorące przekładam na papierowe ręczniczki, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Takie placki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Jako dodatek proponuję sos czosnkowy lub inny ulubiony.
Smacznego :)
 

 

2 komentarze:

  1. Rewelacja. W sam raz na pyszny letni obiad. Uwielbiam takie placki.

    Pozdrawiam serdecznie

    Kasia Dudziak, Kasinyswiat

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam młodą kapustę i placki, więc dla mnie połączenie idealne!

    OdpowiedzUsuń