środa, 15 marca 2023

Gnocchi z kurczakiem w kremowym sosie z pomidorków i szpinaku


 Dziś przychodzę do Was z propozycją na błyskawiczny w wykonaniu i mega pyszny w smaku obiad. Gnocchi z delikatnym kurczakiem, świeżym szpinakiem i pomidorkami w kremowym sosie to danie idealne dla zabieganych. Wystarczy 20 minut i gotowe. Smaczne, sycące i pożywne. Doskonałe nie tylko na obiad czy kolację, ale także na wynos do pracy czy szkoły. Polecam :)

Składniki (dla 2 osób)
- 300g gnocchi
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 8 pomidorków koktajlowych
- 100g świeżego szpinaku baby
- 250g serka mascarpone
- 1 łyżeczka papryki mielonej
- sól, pieprz do smaku
- olej

Wykonanie
Na głębokiej patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju, dodaję pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i posiekany czosnek, chwilkę smażę. Piersi z kurczaka kroję w większą kostkę, przekładam do cebuli, dodaję sól i mieloną paprykę. Całość mieszam i smażę do lekkiego zrumienienia. Do kurczaka dodaję pokrojone w plasterki pomidorki i posiekany szpinak. Mieszam i chwilkę smażę aż szpinak zwiędnie.
Gnocchi gotuję w lekko osolonej wodzie około 2 minuty. Odcedzam (zachowuję ok pół szklanki wody z gotowania) i przekładam na patelnię. Dodaję serek mascarpone. Całość delikatnie mieszam i podgrzewam na wolnym ogniu aż serek się rozpuści i oblepi kluseczki. Jeśli danie jest za gęste dolewam odpowiednią ilość zachowanej wody z gotowania gnocchi. Ale zazwyczaj nie ma takiej potrzeby. 
Smacznego :)



1 komentarz: