wtorek, 16 czerwca 2020

Łazanki z młodą kapustą.


Dziś zapraszam na wiosenne łazanki z dodatkiem młodej kapusty, boczku, kiełbasy i pieczarek. Danie bardzo proste w wykonaniu a przy tym sycące i smaczne. Nie wymaga wiele zachodu. Ja swoje łazanki przygotowałam na dużej głębokiej patelni, poszło szybko i sprawnie. Polecam :)

Składniki ( dla 3 osób )
- 15 dag makaronu typu łazanki
- 10 dag boczku wędzonego
- 20 dag cienkiej kiełbasy
- 6 średnich pieczarek
- 1 cebula
- pół główki młodej kapusty
- koperek
- pół łyżeczki kminku mielonego
- pół łyżeczki otartego majeranku
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Makaron gotuję w/g przepisu na opakowaniu, odcedzam.
Boczek kroję w paseczki, kiełbasę i pieczarki w półplasterki, cebulkę w kostkę, kapustę szatkuję, koperek siekam. W dużej, głębokiej patelni podsmażam boczek, do wytopionego dodaję kiełbasę, kolejno pieczarki i cebulę. Kiedy całość się zrumieni do zawartości patelni dodaję poszatkowaną kapustę i dolewam około pół szklanki gorącej wody. Mieszam i duszę chwilkę aż kapusta będzie miękka. Kiedy kapusta zmięknie dodaję ugotowany makaron i przyprawy. Całość delikatnie mieszam, chwilkę duszę. Gotowe danie posypuje koperkiem.
Smacznego :)


Dla miłośników młodej kapusty podaję niżej kilka moich sprawdzonych przepisów:
( kliknij w link a przejdziesz do przepisu )

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/05/bigos-z-modej-kapusty-smaczne-szybkie.html

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/05/moda-kapusta-duszona-na-masle-z.html

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/04/moda-kapustka-duszona-wg-mojej-mamy.html

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2017/07/moda-kapusta-duszona-na-masle-z-papryka.html

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2016/05/goabki-z-modej-kapusty-tradycyjne-z.html

 https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2017/05/pulpeciki-w-modej-kapuscie-lekkie.html

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2016/04/wiosenna-surowka-z-modej-kapusty.html

http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2019/07/chopski-garnek-z-moda-kapusta.html

11 komentarzy: