piątek, 11 grudnia 2015
Masa orzechowa do tortów i ciast. Najlepsza i najprostsza.
Masa orzechowa z tego przepisu jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu a przy tym pyszniutka :) Wystarczy upiec biszkopt ( polecam ciemny ) i po przełożeniu go masą mamy gotowy, wyśmienity tort, który nie wymaga jakiś wyjątkowych ozdób, bo ma wyjątkowy smak. Sprawdzony w mojej rodzinie już od kilkunastu lat.. pojawia sie na większości uroczystości i znika do ostatniego kawałka. Polecam :)
Składniki
- 30 dkg orzechów włoskich łuskanych
- 25 dkg miękkiej margaryny lub miękkiego masła
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki cukru pudru
Wykonanie
Orzechy mielę w maszynce do orzechów, przekładam do miski i zalewam szklanką gorącego mleka, mieszam i odstawiam do ostudzenia. Do ostudzonych orzechów dodaję pokrojoną margarynę lub masło i cukier puder. Całość mieszam mikserem ok. 5 minut aż masa się dobrze połączy. Gotowe :)
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
co to za maszynka do orzechow? mozana blenderam zmielić? kremu na jaka tortownice starcza z takiej porcji?
OdpowiedzUsuńWitam. Tortownica 24-26 cm. Maszynka typowa do orzechów,nie mam mozliwości dodania do komentarza zdjęcia, prosze sobie wpisac w google maszynka do mielenia orzechów jest mnóstwo zdjęć. Co do blendera to nie wiem, nigdy nie mieliłam . Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńA można orzechy zmielić młynkiem do kawy?
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że nigdy nie próbowałam, nie wiem czy się nie zapcha. Pozdrawiam :)
UsuńJasne ze można blenderem,ja tylko tak robię.
OdpowiedzUsuńDzięki temu przepisowi uratowałam tort na urodziny męża! Dziękuje Pani za tak prosty przepis, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńA te orzevhy w mleku maja tylko speczniec czy potem razem z mlekiem orzechy i reszta skladnikow miksowac?
OdpowiedzUsuńOrzechy spęcznieją i wchłoną mleko, do nich dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Pozdrawiam :)
Usuń