piątek, 5 września 2014

Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką. Pyszne słodko - kwaśne.







Smakowite ciacho śliwkowe na kruchym spodzie posypane kruszonką. No co tu dużo pisać, bardzo smaczne, szybkie i szybko znika. Polecam :)

Składniki ( na blaszkę 40x25 cm. )
śliwki najlepiej węgierki, ale mogą być każde inne ok.1 kg.
Ciasto
- 45 dkg mąki
- 20 dkg cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka masła 25 dkg
- 2 zółtka
- 1 jajko
- śmietana 2 łyżki
Kruszonka
- 14 dkg maki
- 10 dkg cukru
- 10 dkg masła
Dodatkowo
- bułka tarta, cukier, cukier puder do posypania

Wykonanie
Do przesianej mąki dodaję cukier, proszek do pieczenia i zimne masło, siekam nożem, wbijam jajko i żółtka dodaje śmietanę. Zagniatam ciasto. Zbijam w kulkę i wstawiam do lodówki na ok.30 minut.  W międzyczasie przygotowuję kruszonkę: mąkę i cukier siekam z zimnym masłem, zagniatam i wstawiam do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkowuję i przekładam na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blaszkę.
Na ciasto układam gęsto przekrojone na połówki i pozbawione pestek śliwki. Śliwki posypuję delikatnie cukrem i bułka tartą. Na koniec na całośc ścieram na tarce o grubych oczkach zamrożoną kruszonkę.
Piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem ok. 50 minut, do suchości patyczka.
Smacznego :)


8 komentarzy:

  1. Świetny wpis! :))

    Pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, wygląda identycznie jak ciasto mojego dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. super przepis niebo w ge... polecam szybko sie piecze

    OdpowiedzUsuń
  4. Super blog kulinarny. Bardzo często to zaglądam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy mogę użyć brzoskwiń (dostałam od sąsiadki😀), czy nie będą to za miękkie owoce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem szczerze nie robiłam tego ciasta z brzoskwiniami. Ale jeśli owoce będą twarde powinno się udać

      Usuń