piątek, 27 czerwca 2014

Tradycyjne panierowane kotlety schabowe. Smaczne i chrupiace.


Kotlety schabowe panierowane, tradycyjne danie tzw."nieśmiertelny schaboszczak",bardzo smaczny,chrupki,a przy tym soczysty. Polecam :)
 
Składniki
- 4 grubsze plastry ze środkowej części schabu
- 2 jajka
- mąka
- bułka tarta
- domowa wegeta, mielony czosnek
- olej do smażenia


Wykonanie
Kotlety myję, osuszam. Tłuczek do mięsa wkładam do woreczka foliowego i każdy kotlet rozbijam dokładnie na cienkie,duże plastry. Tak rozbite mięso panieruję najpierw w mące, następnie w roztrzepanych i doprawionych przyprawami jajkach, na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju i smażę kotlety z obu stron do zrumienienia.
Odsączam na papierowych ręczniczkach, podaję z ziemniakami i surówką.
Smacznego :)


3 komentarze:

  1. Czy nie próbowała Pani włożyć mięso do woreczka, zamiast tłuczka, nie brudzi tak miejsca pracy, ja tak robię. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.
      Tak swego czasu robiłam kotlety włożone do woreczka,ale potem wpadłam na pomysł, aby owinąć tłuczek woreczkiem i proszę mi wierzyć naprawdę ułatwia to pracę i samo tłuczenie idzie dużo szybciej. Fakt miejsce pracy ubrudzone, ale jeśli wcześniej kroimy kotlety i i tak siłą rzeczy jest ono już brudne :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Do schabowego pasuje wszystko, ale najlepiej zasmażana kapustka kiszona i ziemniaki puree polane tym tłuszczykiem spod kotleta, mniam :)

    OdpowiedzUsuń