Bardzo delikatne kotleciki. Mięsko z piersi kurczaka połączone z serem, doprawione czosnkiem, rozpływa się w ustach. Smakuje i dużym i małym. Robi się je dużo szybciej niż tradycyjne drobiowe, panierowane kotlety i zawsze to jakaś odmiana :)
Składniki
- podwójna pierś z kurczaka
- ser żółty w kostce ok.15 dkg
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- czosnek granulowany
- domowa wegeta
Wykonanie
Piersi z kurczaka myję, osuszam, wycinam zbędne chrząstki i żyłki. Mięso kroję w bardzo drobną kosteczkę, przekładam do miski .Do mięsa dodaje utarty na dużych oczkach ser żółty, wbijam dwa jajka, dodaję obie mąki, wegetę i spora ilość czosnku. Mieszam aż wszystkie składniki się połączą.
Odstawiam do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie rozgrzewam patelnię z niewielką ilością oleju. Na patelnię nakładam łyżką masę formując delikatnie przyklepane kotleciki. Smażę z obu stron do zrumienienia. Jakieś 10 minut na średnim ogniu.
Smacznego :)
Są pyszne! robię takie tylko dodaję jeszcze z 2-3 łyżeczki chrzanu tartego.
OdpowiedzUsuńMhhhhhhh pycha!
Ciekawy pomysł z tym chrzanem, następnym razem wypróbuję. Pozdrawiam :)
UsuńJa dodaję jeszcze łyżkę majonezu,mozna też paprykę pokrojoną drobniutko.
UsuńJa daje 2 łyżki majonezu i tylko 2 łyżki mąki pszennej białka ubijam i daję na koniec.
UsuńCzy tak szybciej jak tradycyjne?A to całe kroje nie mięsa, tarcie sera...Dla mnie dużo więcej czasu trzeba ;) ale dla smaku i tak warto :D
OdpowiedzUsuńDla mnie szybciej, bo ja nie cierpię panierować, więc tradycyjne kotlety panierowane pojawiają się na moim stole stosunkowo rzadko :) A dla odmiany smaku naprawdę warto pokroić mięsko i utrzeć ser. Pozdrawiam :)
UsuńNaprawdę dobre, dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńMiło mi, polecam się na przyszłość :)
Usuńw jak drobną kostkę kroi pani mięso? jakoś nie umiem sobie tego wyobrazić...
OdpowiedzUsuńWitaj. Kostka mniej więcej wielkości ok. 0.5 cm. im drobniej tym lepiej :)
UsuńMozna zmielic w maszynce na grubych oczkach.
UsuńMożna, ale to już nie to samo, cały sekret smaku jest właśnie w siekaniu kotlecikow. Pozdrawiam :)
UsuńJa dodaję podsmażoną paprykę i pieczarki.
OdpowiedzUsuńJa dodaje świeży czosnek ;-)
OdpowiedzUsuńJa robię takie kotlety z potarkowaną czerwoną papryką i dużą ilością zieleniny. Polecam
OdpowiedzUsuńJa dodaję jeszcze ok łyżki majonezu.
OdpowiedzUsuńMożna dodać też natkę pietruszki, paprykę cebulę i pieczarki i też jest niezłe
OdpowiedzUsuńa czy może być zamiast sera żółtego mozarella?
OdpowiedzUsuńWitam. Nigdy nie robiłam z mozarellą, ale sądzę, że będą równie smaczne :) Pozdrawiam :)
UsuńWitam, robię z takich samych składników, tylko jajka wcześniej ubijam jak na biszkipt i dopiero wtedy łączę pozostałe składniki i do lodówki. Jeśli się ubije jajka, są bardziej puszusye :-)
OdpowiedzUsuńWitam :) Też tak robiłam na początku, ale potem poszłam na łatwiznę i zaczęłam dawać całe jajka do masy i powiem szczerze nie odczuwam różnicy. Pozdrawiam :)
UsuńJa daję do mięsa ubitą pianę wtedy są bardziej puszyste....
UsuńA ja didaje majonez, tarte pieczarki i cebula bez sera a z brokułem czy marchewka tez dobre
UsuńRewelacyjne ja dodaje jaszcze łyżkę majonezu są przepyszne moje dzieci je uwielbiają
OdpowiedzUsuńI ogórek konserwowy...
OdpowiedzUsuńDodaję jeszcze majonez i pianę ubitą
UsuńA mnie wyszły twarde :( dlaczego?? W smaku super, tylko twarde :( co źle zrobiłam?
OdpowiedzUsuńZupełnie nie wiem dlaczego, zawsze mi wychodzę delikatne i mięciutkie. Może dałaś za dużo mąki w stosunku do mięsa. ja robię swoje praktycznie na wyczucie, nie poddawaj sie spróbuj jeszcze raz, naprawdę warto. Pozdrawiam :)
UsuńWitam,czy kotleciki można odgrzać następnego dnia, albo zamrozić?
OdpowiedzUsuńZ czym najlepiej podawać? Z ryżem czy frytkami?
Pozdrawiam - szu
Tak można spokojnie, odgrzać czy zamrozić. Ja podaję najczęściej z pieczonymi ziemniakami czy frytkami i obowiązkowo z ulubiona surówką. Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję za odpowiedź, jutro po powrocie ze szpitala przymierzę się do pani przepisu. Pozdrawiam :-)
UsuńKotleciki, rewelacja,w środku mięciutkie z wierzchu chrupiące...Będą często robione w mojej kuchni. Dziękuję za przepis..
OdpowiedzUsuńWitam.Ile z takiej porcji wychodzi kotlecikow?
OdpowiedzUsuńJa dodaję magii w płynie jest pyszne ?
OdpowiedzUsuńHej, jakiego sera używacie ?😉
OdpowiedzUsuńZwykły żółty ser typu gouda.
UsuńJeszcze dodaje majonez i pianę ubitą
OdpowiedzUsuńWitam. Ja do swoich dodaje paprykę kukurydzę cukinię i ser mozzarellą też są pyszne
OdpowiedzUsuń