środa, 24 kwietnia 2019
Roladki z szynki z chrzanem w galarecie.
Witam poświątecznie i zapraszam na roladki z szynki w galarecie. Przygotowałam je na wielkanocne śniadanie, wyszły bardzo smaczne, lekko ostre w smaku, świetnie pasowały do innych tradycyjnych smakołyków. Takie ruloniki sprawdzą się nie tylko na wielkanoc, ale także na każdej większej lub mniejszej imprezie, czy na co dzień. Polecam :)
Składniki
- 10 większych, prostokątnych plastrów szynki konserwowej
- słoiczek tartego chrzanu 170g
- 3 jajka
- 1-2 łyżeczki majonezu
- sól, pieprz ( opcjonalnie )
- pół litra bulionu lub wywaru ( u mnie bulion warzywny )
- 2-3 łyżeczki żelatyny
Do dekoracji
- dowolna zielenina ( u mnie kiełki gorczycy )
Wykonanie
Jajka gotuję na twardo i ścieram na tarce na drobniutkich oczkach, do jajek dodaję odciśnięty chrzan i majonez. Dokładnie mieszam. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.
Do gorącego bulionu dodaję żelatynę, dokładnie mieszam i studzę.
Plastry szynki smaruję pastą chrzanową, zwijam w ruloniki. Układam na talerzykach, ozdabiam kiełkami. Całość zalewam, powolutku, przy pomocy łyżeczki tężejącą galaretą. Odstawiam do lodówki do czasu całkowitego stężenia.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Dawno nie jadłam, a takie są pyszne☺
OdpowiedzUsuńFajna przekąska, co prawda już po świętach, ale chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńFajne imprezowe danie :-)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądaja
OdpowiedzUsuńIdealne na świąteczny stół, wypróbowane ! ;)
OdpowiedzUsuńpolecam galaretę zrobioną na białym winie
OdpowiedzUsuń