czwartek, 27 września 2018

Konfitura z kiwi ogrodowego na zimę. Domowe przetwory.


U mnie dalszy ciąg przetworów. Tym razem zapraszam Was na przepis na domową konfiturę z kiwi ogrodowego zwanego " mini kiwi ". Na działce mam ogromne pnącze całe obrośnięte malutkimi owocami, słodziutkimi jak miód. I w sumie nie mam na nie pomysłu. Co roku robię konfitury, trochę zamrażam, trochę rozdaję, resztę zjadamy na surowo.
Konfitura z mini kiwi jest bardzo smaczna, doskonała do naleśników, gofrów i innych słodkości. Nie ma nic lepszego jak świeża bułeczka posmarowana masłem i konfiturą :)
 Jak już pisałam wyżej moje kiwi jest bardzo słodkie, wiec dodaję do niego tylko minimalną ilość cukru. A Wy jak będziecie robić dostosujcie ilość cukru do własnego smaku.
Polecam :)

Składniki
-  4 kg kiwi
- 20 dag cukru
- 1 duża cytryna

Wykonanie
Umyte i osuszone kiwi pozbawiam szypułek i ogonków. Przekładam do większego garnka, blenduje na gładko. Dodaje cukier i wyciśnięty sok z cytryny. Mieszam. Zagotowuję, skręcam moc i na wolniutkim ogniu gotuję około dwóch godzin do uzyskania pożądanej konsystencji. Podczas gotowania konfiturę co jakiś czas mieszam.
Jeszcze ciepłe konfitury przekładam do uprzednio umytych i wyprażonych słoiczków do pełna. Mocno zakręcam i pasteryzuję około 10 minut.
Z podanej ilości wyszło mi 15 małych słoiczków po dżemach i koncentratach.
Smacznego :)





A tu moje drzewko :)



15 komentarzy:

  1. Takiej konfitury jeszcze nie jadłam, ale na pewno smakuje świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powinnam posadzić takie kiwi na działce, rewelacja ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiedziałam, że istnieje takie mini kiwi, ciekawa jestem, czy w smaku jest podobne do dużego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie jadłam nigdy takiej; fajny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  5. Intrygujące. Jeszcze nie jadłem przetworów z kiwi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla nas nowość :) Ale bardzo interesująca!

    OdpowiedzUsuń
  7. Teraz wieczorem przygotowałam kiwi,zasypałam cukrem a jutro będę gotować i do słoików.Mam nadzieję,że dżem będzie smaczny

    OdpowiedzUsuń
  8. Teraz wieczorem przygotowałam kiwi,zasypałam cukrem a jutro będę gotować i do słoików.Mam nadzieję,że dżem będzie smaczny

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie skończyłem gotowanie i zamykanie słoiczków - 32 szt. Cytryna i cukier są zupełnie zbędne. Najszybszym i już sprawdzonym sposobem od kilku lat jest przepuszczenie owoców kiwi poprzez maszynkę do mięsa.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam to pnącze od 15 lat i do tej pory korzystałem tylko ze świeżych owoców. Są wspaniałe, znacznie lepsze niż sklepowe kiwi.
    W ubiegłym roku zrobiłem na próbę dżem. Dodałem trochę cukru, pogotowałem kilka godzin i przełożyłem do słoików. Wygląd był nieszczególny. Po miesiącu otworzyłem jeden słoik. Wyjątkowe świństwo o obrzydliwym smaku. Resztę słoików wyrzuciłem.
    W tym roku spróbuję z dodatkiem soku z cytryny jak tu w przepisie. Może będzie to zjadliwe.
    Henryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować w/g mojego przepisu. Konfitura z cytryną jest naprawdę bardzo smaczna. Choć przyznam szczerze wyglądem nie powala, ale smakiem wynagradza. Pozdrawiam

      Usuń