czwartek, 6 lipca 2017

Młoda kapusta duszona na maśle z papryką i koperkiem.


Uwielbiam młodą kapustę i bardzo lubię z nią eksperymentować. Dziś zapraszam na super smaczną, kolorową sałatkę obiadową. :)

Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- łyżka masła
- pół pęczka koperku
- pół łyżeczki czosnku mielonego
- szczypta majeranku
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Kapustę szatkuję, paprykę kroję w paski, cebulę w kostkę. W dużej, głębokiej patelni roztapiam łyżkę masła dodaję do niego cebulę i paprykę, lekko duszę. Dodaję kapustę i dolewam dosłownie pół szklanki gorącej wody. Kiedy kapusta jest już na wpół miękka dodaję do niej posiekany koperek, czosnek, majeranek i szczyptę soli. Wszystko mieszam, patelnię przykrywam pokrywką i całość jeszcze chwilkę duszę na niewielkim ogniu do miękkości kapusty.
Tak przygotowana kapustka, może stanowić samodzielne danie, jednak najlepiej smakuje podana z dodatkiem młodych ziemniaczków i duszonego, czy pieczonego mięska.
Smacznego :)

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam taką młodą kapustę duszoną na maśle :) Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię kapustkę :) Pysznie wygląda i na pewno smakuje obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takiej wersji kapusty nie jadłam, smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oczywiście, jak młoda kapustka musi być i koperek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię. Obowiązkowo z koperkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jeden z moich ulubionych smaków lata :) na pewno wypróbuję, bo nigdy jeszcze nie robiłam z papryką

    OdpowiedzUsuń
  7. aż mi zapachniało z monitora :)

    OdpowiedzUsuń