piątek, 28 marca 2014

Kotlety mielone z udek kurczaka. Tanie i smaczne.






Smaczny, naprawdę tani obiad. Udka z kurczaka to chyba najtańsze dostępne mięso. A mielone przyrządzone właśnie z tego mięsa są bardzo soczyste. Polecam.

Składniki
- udka z kurczaka 4 sztuki
- bułka kajzerka
- jajko
- czosnek 2 ząbki
- domowa wegeta
- majeranek
- bułka tarta

Wykonanie.
Z udek wycinam kości,żyłki i skórę. ( Kości nie wyrzucam, wykorzystuję je do przygotowania wywaru, który może być bazą do sosów i zup.) Mięso mielę w maszynce do mielenia mięsa wraz z namoczoną i odciśniętą kajzerką. Dodaję jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszam, a następnie wyrabiam ręką. Odstawiam na ok.godzinę do lodówki. Następnie formuję okrągłe kulki,spłaszczam i panieruję w tartej bułce. Smażę na rozgrzanym oleju kilka minut z obu stron.
Smacznego :)




4 komentarze:

  1. mięso surowe mieszasz z bułka kajzerka??

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak surowe mieszam z namoczoną bułką.Potem formuje kotleciki i smażę.Wszystko jest dokładnie opisane. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń