niedziela, 30 marca 2014

Duszonki, prażonki domowe z piekarnika






Duszonki, prażonki, nazwa różna, zależy od regionu kraju.U nas zawsze duszonki. Najlepsze oczywiście są zrobione na ognisku. Ale dziś chciałam się podzielić przepisem na duszonki domowe przygotowane w piekarniku. Smaczne, szybkie i lubiane przez rodzinkę i znajomych :)

Składniki
- ziemniaki
- boczek wędzony
- dobra cienka kiełbasa
- cebula
- domowa wegeta
- majeranek
- czerwona mielona papryka
- olej

Wykonanie

Ziemniaki obieram i kroję w mniej więcej równe plasterki. Boczek, kiełbasę i cebulę kroję w kostkę. Naczynie żąroodporne, smaruje olejem, wykładam do niego połowę pokrojonych ziemniaków, na to daję cebulkę, kiełbasę i boczek, posypuje przyprawami i nakładam druga połowę pokrojonych ziemniaków i znów posypuje przyprawami. Całość polewam bardzo  delikatnie olejem i wstawiam do piekarnika. Piekę w temperaturze 180 stopni ok. godziny.U mnie termoobieg. Po tym czasie odkrywam pokrywkę, mieszam i wkładam ponownie do piekarnika na ok.10 minut. I gotowe. Podaję zazwyczaj z schłodzoną maślanką. Pycha, polecam :)

2 komentarze:

  1. Robię tak samo tylko listek laurowy jeszcze dodaję i jest to naprawdę ptcha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota�� dodałam jeszcze trochę białej poszatkowanej kapusty.

    OdpowiedzUsuń