niedziela, 23 marca 2014

Brukselka, ach te małe kapustki



Brukselka, doskonała jarzynka do obiadu.Zwłaszcza teraz, wczesną wiosna, kiedy nowalijki jeszcze są całkowicie nasączone chemią, a warzywa zeszłoroczne już lekko podsychają.
Ja osobiście nie jestem wielką fanka brukselki, ale mój M mówi, że uwielbia.
Więc jest gotowana brukselka polana bułka tartą zasmażoną na masełku. Podobno pycha :)

Składniki
- brukselka ( u mnie woreczek ok.18 szt.)
- masło 2 łyzki
- bułka tarta  ok.3 łyzki
- sól

Wykonanie
Bruselki gotuję w lekko osolonej wodzie,odcedzam. W rondelku, lub na małej patelni rozpuszczam masło,dodaje do niego bułke tarta i chwilkę zapiekam ( aż będzie delikatnie rumiana)
Brukselki wykładam na talarzyk i polewam bułeczką z masełkiem.
Podaję na ciepło.
Smacznego :)






2 komentarze:

  1. Trzy łyżki soli?😨
    Pewnie masła lub bułki tartej.
    Ach te klawiatury.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, nie bardzo rozumiem pytanie :) Ale jesli chodzi o trzy łyzki to w przepisie chodzi o bułke tartą. Pozdrawiam :)

      Usuń