czwartek, 2 marca 2017

Ziemniaki faszerowane, mocno serowe, zapiekane w piekarniku.


Ziemniaki podobnie jak i inne warzywa można faszerować na różne sposoby. Dziś podaję najprostszy i najmniej skomplikowany sposób - ziemniaki mocno serowe - doskonałe jako samodzielne danie np. na postny obiad  lub ciepłą kolację, ale takie ziemniaczki mogą być też świetnym dodatkiem do pełnego obiadu podane z mięsem i surówką stanowią fajnie urozmaicony posiłek. Polecam :)

Składniki
- 9 średniej wielkości ziemniaków
-  łyżka masła
- 3 łyżki śmietany 12 lub 18%
- 15 dag sera żółtego
- zielenina ( zielona cebulka, szczypiorek lub pietruszka czy koperek )
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka mielona papryka

Wykonanie
Ziemniaki wyszorowałam i ugotowałam na półmiękko, odcedziłam. Ostudzone ziemniaki przekroiłam wzdłuż na pół i z każdej połówki wydrążyłam środek. Wydrążone środki ziemniaków przełożyłam do miseczki, dodałam do nich masło i śmietanę, ugniotłam widelcem na masę. Ser żółty starłam na tarce o dużych oczkach, zieleninę posiekałam. Do masy z ugniecionych ziemniaków dodałam 2/3 startego sera i zieleninę, masę doprawiłam do smaku i dokładnie wymieszałam. Powstałym farszem wypełniłam wydrążone połówki ziemniaków. Na wierzchu posypałam resztą startego sera, na ser mieloną papryką.
Naczynie żaroodporne wyłozyłam papierem do pieczenia i poukładałam ziemniaczki.
Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam ok. 20 minut w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem. Podałam gorące.
Smacznego :)




19 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie :-) Lubię takie ziemniaczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robilam w ostatnie swieta,bardzo smakowaly moim gosciom i mnie tez.Ladnie sie prezentowaly na talerzu z mieskiem i susowkami.Polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. takie ziemniaczki na pewno by mi posmakowały

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ziemniaczki, ja bardzo lubię takie danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie weszły do piekarnika. Już nam ślinka cieknie .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że będą smakowały, pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Prosto, a jak ciekawie. Chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy mogą być stare ziemniaki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak najbardziej, ja robiłam właśnie ze starych,pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Pyszne, ale ile to jest czasu - ugotować na półmiękko ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko powiedzieć ile to czasu, wszystko zależy jaką mamy odmianę ziemniaka, jedne gotują się szybciej inne wolniej. Trzeba sprawdzać, najlepiej widelcem, jeśli jeszcze są lekko twarde to to będzie ten czas. Chodzi o to aby nie ugotować do miękkości, bo potem mogą się rozpadać podczas podczas wydrążania. Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Ale one są obrane czy nie obieramy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie obierałam ze skórki, ale równie dobrze mogą być obrane. Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Są pyszne!;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z pewnością wykorzystam przepis.:)
    Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią.:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmmm... zrobię na powrót mężusia, bedą mu smakowały. Dzięki za pyszny przepisik:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Robię takie,ale do masy dodaje jeszcze serek smietankowy lyb almette ze szcZypiorkiem,pyszne są

    OdpowiedzUsuń