czwartek, 2 lutego 2017

Syrop cytrynowy z imbirem. Domowy syrop na przeziębienie i wzmocnienie odporności.


Za oknem szaro, buro, zimno, mroźno,mokro, ciemno... można by tak w nieskończoność.... sezon na grypę i przeziębienie w pełni. Nie pozostało nic innego jak czekać na wiosnę:) Ale póki co trzeba sobie z tym jakoś radzić. A jak radzić to najlepiej domowymi sposobami. U mnie od jesieni do wiosny w ciągłym użyciu jest i cytryna i imbir w postaci smacznego syropku. Doskonale wzbogaca smak herbaty, ziółek, czy wody mineralnej, a przy okazji podnosi odporność, a jeśli już dopadnie nas jakieś przeziebienie, łagodzi jego skutki. Polecam :)

Składniki ( na 1 słoiczek )
- 1 duża cytryna
- kawałek świeżego imbiru ( ok. 3 cm )
- cukier

Wykonanie
Cytrynę szoruję, sparzam wrzącą wodą i kroję w półplasterki. Imbir obieram ze skórki i kroję w cieniutkie plasterki. Na dno słoiczka wysypuję łyżeczkę cukru na cukier plasterki cytryny i imbiru i znowu cukier, cytryna i imbir do pełnego słoiczka. Ostatnia warstwę stanowi cukier. Słoiczek zakręcam, potrząsam nim aby składniki się lekko wymieszały i odstawiam w ciepłe miejsce ( np. na kaloryfer). Kiedy cukier się roztopi syrop jest gotowy, wtedy przekładam go do lodówki.
 Syrop wraz z  cytryną i imbirem pijemy kilka razy dziennie, dodajemy go do ciepłej ( nie gorącej ) herbaty, lub wody mineralnej w/g potrzeb... nie ma specjalnych ograniczeń... Taki słoiczek o wystarcza na ok. 2-3 dni.
Polecam także domowy syrop z cebuli, na który przepis podałam kilka postów wcześniej tu dodam link :
http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2017/01/syrop-z-cebuli-domowy-syrop-na.html



6 komentarzy:

  1. Chętnie zrobię. Czy może być imbir sproszkowany?

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem szczerze, że nie wiem jak się będzie zachowywał imbir w proszku, może zmętnić syrop... ale to chyba nie przeszkadza, polecam spróbować. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobię tylko zamiast cukru dam miód ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Warto się teraz wzmacniać :-) imbir ma cudowne właściwości :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aproszkowany imbir ma zupełnie inne właściwi niż ten świeży. W internecie można sobie poczytać na ten temat :) na wzmocnienie odporności tylko świeży, chyba że bardziej zależy Pani na smaku niz na właściwościach syropu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. W przepisie jest świeży imbir, tylko takiego używam do syropu. Pozdrawiam :)

      Usuń