czwartek, 2 lutego 2017

Syrop cytrynowy z imbirem. Domowy syrop na przeziębienie i wzmocnienie odporności.


Za oknem szaro, buro, zimno, mroźno,mokro, ciemno... można by tak w nieskończoność.... sezon na grypę i przeziębienie w pełni. Nie pozostało nic innego jak czekać na wiosnę:) Ale póki co trzeba sobie z tym jakoś radzić. A jak radzić to najlepiej domowymi sposobami. U mnie od jesieni do wiosny w ciągłym użyciu jest i cytryna i imbir w postaci smacznego syropku. Doskonale wzbogaca smak herbaty, ziółek, czy wody mineralnej, a przy okazji podnosi odporność, a jeśli już dopadnie nas jakieś przeziebienie, łagodzi jego skutki. Polecam :)

Składniki ( na 1 słoiczek )
- 1 duża cytryna
- kawałek świeżego imbiru ( ok. 3 cm )
- cukier

Wykonanie
Cytrynę szoruję, sparzam wrzącą wodą i kroję w półplasterki. Imbir obieram ze skórki i kroję w cieniutkie plasterki. Na dno słoiczka wysypuję łyżeczkę cukru na cukier plasterki cytryny i imbiru i znowu cukier, cytryna i imbir do pełnego słoiczka. Ostatnia warstwę stanowi cukier. Słoiczek zakręcam, potrząsam nim aby składniki się lekko wymieszały i odstawiam w ciepłe miejsce ( np. na kaloryfer). Kiedy cukier się roztopi syrop jest gotowy, wtedy przekładam go do lodówki.
 Syrop wraz z  cytryną i imbirem pijemy kilka razy dziennie, dodajemy go do ciepłej ( nie gorącej ) herbaty, lub wody mineralnej w/g potrzeb... nie ma specjalnych ograniczeń... Taki słoiczek o wystarcza na ok. 2-3 dni.
Polecam także domowy syrop z cebuli, na który przepis podałam kilka postów wcześniej tu dodam link :
http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2017/01/syrop-z-cebuli-domowy-syrop-na.html



10 komentarzy:

  1. Chętnie zrobię. Czy może być imbir sproszkowany?

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem szczerze, że nie wiem jak się będzie zachowywał imbir w proszku, może zmętnić syrop... ale to chyba nie przeszkadza, polecam spróbować. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobię tylko zamiast cukru dam miód ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Warto się teraz wzmacniać :-) imbir ma cudowne właściwości :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aproszkowany imbir ma zupełnie inne właściwi niż ten świeży. W internecie można sobie poczytać na ten temat :) na wzmocnienie odporności tylko świeży, chyba że bardziej zależy Pani na smaku niz na właściwościach syropu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. W przepisie jest świeży imbir, tylko takiego używam do syropu. Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Codziennie pije imbir razem z lipom,pierszy raz sie nie zaszczepilam
    Ani raz nie bylam chora

    OdpowiedzUsuń
  7. proszę mi powiedzieć czy w ciąży również można taki syropek pić cytryna z imbirem ponieważ wolę się upewnić żeby nic złego maluszkowi nie zrobić

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam Czy dziecko dwuletnie też może pić taki syrop?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myśle, że nie ma żadnych przeciwwskazań, jeśli tylko nie jest uczulone na cytrynę.

      Usuń