poniedziałek, 24 marca 2014

Biała kapusta duszona z boczkiem







Bardzo smaczna kapustka z dodatkiem boczku i koperku
Doskonała do "nieśmiertelnego" schabowego  ale nie tylko.

Składniki
- mała główka białej kapusty
- boczek wędzony kilka plasterków
- koperek świeży lub suszony
- liść laurowy
- sól, pieprz, cukier, ocet winny do smaku
- łyżka mąki

Wykonanie
 Kapustę drobno szatkuję, zalewam wodą, tak aby tylko zakryła kapustę, dodaję liść laurowy i gotuję do miękkości. W międzyczasie boczek kroję w mała kosteczkę i runienię na suchej patelni.Kiedy kapustka jest juz miękka, do boczku dodaje łyżkę mąki, podlewam odrobiną wody i mieszam na wolniutkim ogniu. Powstaje tzw. zasmażka, którą dodaje od kapusty.
Chwilkę jeszcze gotuję dodaję trochę soli, pieprzu, octu winnego i cukru do smaku.
Na koniec posypuje obficie koperkiem.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz