wtorek, 1 marca 2016

Kolorowa babka trójsmakowa. Babka na białkach.



Babka trójsmakowa to połączenie trzech smaków kakao, kokosu i wiśni, babka na kisielu, babka na oleju, babka na białkach. Moja powstała w zasadzie przez przypadek, zostały mi świeże białka po przygotowaniu tatara i szukałam przepisu na jakieś urozmaicone bezy z dodatkami. A zamiast tego natknęłam się na właśnie tę babkę. W zamierzeniu miała wyjść trójkolorowa ale jak widać u mnie kolory są dwa a trzeci to powiedzmy takie cienie. Ale jej wygląd wcale nie ujmuje jej smaku. Wyszła bardzo smaczna i już rodzinka pragnie powtórki. Polecam :)

Składniki ( na keksówkę o wym. 25x12 cm.)
- 7 białek
- 3 żółtka
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru ( dałam trochę mniej)
- 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
   Dodatki
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 opakowanie kisielu ( u mnie wiśniowy)
   Dodatkowo
- masło i bułka tarta do wysmarowania blaszki


Wykonanie
Białka ubiłam z połową cukru i szczyptą soli na sztywną pianę, żółtka ubiłam z resztą cukru, dodając powoli olej, następnie dodałam ubite białka, na końcu  mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszałam przy pomocy miksera. Powstałe ciasto podzieliłam na trzy równe części. Do jednej części dodałam kakao, do drugiej kokos, a do trzeciej suchy kisiel wiśniowy. Ciasto przełożyłam na blaszkę (uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą) po kolei warstwami najpierw kakaowa, potem z kokosem, na wierzchu z dodatkiem kisielu. Blaszkę z ciastem włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez 40 minut.
Smacznego :)







Źródło

5 komentarzy: