sobota, 5 marca 2016

Sałatka jajeczna z rzodkiewką w majonezowym sosie chrzanowym.


Pisałam już o tym wielokrotnie, że bardzo lubię sałatki, a najbardziej te, które przygotowuje się błyskawicznie do takich należy właśnie ta sałatka. Sałatka jajeczna z delikatną nutą chrzanową doskonale pasuje na zbliżające się Święta Wielkanocne, u mnie na pewno będzie powtórka i to z podwójnej porcji. Sałatka doskonale pasuje do wędlin, kiełbasek i pieczonego mięsa. Polecam :)

Składniki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 czerwona cebula
- puszka groszku konserwowego
- 1 małe kwaskowe jabłko
- 4-5 rzodkiewek
- 2-3 łyżki majonezowego sosu chrzanowego od Folwark
- 1 łyżka majonezu Folwark
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz

Wykonanie
Ugotowane jajka kroję w większą kostkę, cebulę i jabłko w drobna kosteczkę, rzodkiewki w ćwierć plasterki. Całość przekładam do miseczki, następnie dodaję odsączony groszek, sos majonezowo-chrzanowy, majonez, musztardę, sporo pieprzu i sól do smaku. Sałatkę mieszam bardzo delikatnie ale dokładnie. Odstawiam do lodówki na godzinkę, aż smaki się połączą.
Smacznego :)






6 komentarzy:

  1. Kochana bardzo mi się podoba ta sałatka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzie można kupić ten sos? Przepis jest super :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis jest super, czy sos jest w jakimś konkretnym sklepie do kupienia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Sosy można kupić m.in. w Makro, Carrefour, http://folwark.com.pl/informacje/gdzie-nas-znalezc-2/ Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. W ciągu miesiąca zrobiłam już tą sałatkę 3 razy! Jest przepyszna. W jednej z wariacji zastępuję groszek kukurydzą, a sos folwark mieszanka musztardy chrzanowej z majonezem. Polecam!

    OdpowiedzUsuń