czwartek, 10 marca 2016

Paszteciki francuskie z mięsem. Porosołowe z wołowiną.



Takie paszteciki to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu czy innych zup gotowanych na mięsie. Przygotowuję je dość często, bo robi się je szybko i są bardzo smaczne. Dziś miałam kawałek wołowiny, była dość sucha, więc dodałam do farszu trochę podsmażonego boczku, aby paszteciki były bardziej soczyste. Jeśli mam do wykorzystania gotowane mięso drobiowe to nie dodaję do niego boczku, tylko marchewkę z rosołu lub podsmażona cebulkę. Polecam :)

Składniki ( na 8 sztuk )
- płat gotowego ciasta francuskiego
- ok. 35-40 dkg. ugotowanego mięsa wołowego rosołowego
- 1 jajko
- 3-4 plasterki boczku parzonego
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- sól, pieprz
Dodatkowo
- kilka łyżek mleka

Wykonanie
Boczek kroję w drobniutką kosteczkę, przesmażam na rumiano na łyżeczce masła.
Ugotowane, przestudzone mięso mielę w maszynce do mielenia, przekładam do miseczki. Do mięsa dodaję surowe jajko, ostudzony boczek, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszam.
Ciasto rozwijam i kroję na 8 równych prostokątów. Na każdy z nich rozkładam farsz i zwijam w rulonik.
Z wierzchu każdy pasztecik smaruję przy pomocy pędzelka mlekiem. Gotowe paszteciki przekładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę 15 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem.
Smacznego.



3 komentarze:

  1. Zwykle używałam ciasta francuskiego do słodkich wypieków, z jabłkami czy czekoladą, ale widzę, że w wersji wytrawnej również spisuje się znakomicie! :)

    OdpowiedzUsuń