poniedziałek, 7 marca 2016

Kolorowa surówka obiadowa z kapusty pekińskiej.


Kapusta pekińska to bardzo uniwersalne warzywo, równie dobrze smakuje podana na zimno jak i na ciepło jako surówka i jako dodatek do sałatek. Łatwo dostępna o każdej porze roku i bardzo wdzięczna w przygotowaniu. U mnie w menu pojawia się co najmniej raz w tygodniu i staram się aby była za każdym razem chociaż troszkę inna, a zmieniając dodatki można uzyskać naprawdę smaczny efekt.
Polecam :)

Składniki
- mała kapusta pekińska ( lub pół większej )
- 2 pomidory
- 1 mały ogórek zielony
- 4-5 szt. rzodkiewek
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka ziół toskańskich
- 1 łyżeczka pomidorów suszonych w płatkach
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Kapustę drobno szatkuję, pomidory kroję w większą kostkę, ogórka i rzodkiewki w półplasterki. Dodaję zioła i przyprawy. Odstawiam na chwilkę.  Przed podaniem polewam ok. 2 łyżkami oliwy z oliwek i delikatnie mieszam.
Smacznego :)



7 komentarzy:

  1. Często taką robię, pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo prosta rzecz w wykonaniu, a jak pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie suróweczki bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. a do tego młode ziemniaki z koperkiem :) mniam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, ale jeszcze na młode ziemniaczki musimy trochę poczekać :)

      Usuń
  5. Surówka wygląda pysznie! Zdrowo i kolorowo :D

    OdpowiedzUsuń